В Пловдив привличат студенти и учени от една от най-големите страни в света

1944270

Сътрудничество в областта на образованието, науката и технологиите ще развиват Пловдив и град Шъмкент, които предстои да се побратимят. Това обявиха на съвместен брифинг извънредният и пълномощен посланик на Република Казахстан ( която е на 9-о място по големина в света) в България Виктор Темирбаев и почетният консул на азиатската република в Пловдив инж. Пламен Панчев.

Преди официалното откриване на почетното консулство в Пловдивския университет е проведена среща с ръководствата на всички висши учебни заведения в града. Нейн инициатор е бил посланик Темирбаев.

„Освен традиционните отношения и сътрудничество в областта на образованието искаме качествен скок като си сътрудничим в областта на иновациите и в нашите изследователски центрове да привлечем казахстанци. В град Шъмкент, с който се побратимяваме, се развива самолетостроене, а в нашия Технически университет се учи тази специалност. Градът е с над 1 милион жители, има 4 университета“ – посочи инж. Панчев.

Посланик Темирбаев обясни интереса на Казахстан към Пловдив с факта, че той е един от най-древните европейски градове.

„За нас е много важно, че тук е разположена най-голямата икономическа зона – Тракия икономическа зона, и не е случайно, че почетният консул е основателят на ТИЗ.

Пловдив има голям образователен потенциал. За нас са много важни обмяната на технологии и селскостопанска продукция.

Пловдив се намира на важна транспортна логистика, защото ние работим по среден транспортен коридор за петрол през Черно море и България към Европа.

Има голям интерес да се разкрие авиолиния между Пловдив и Шъмкент, но трябва да има икономическа целесъобразност и за нас е важно да има постоянна натовареност“ – коментира дипломатът.

Отбелязва, че има известен спад в икономическите отношения между България и Казахстан заради пандемията от ковид и войната в Украйна.

„Преди изнасяхме суров петрол, но сега са съкратени квотите. За последните 11 месеца взаимният стокооборот е в размер на 70 милиона евро – 20 милиона от Казахстан към България и 50 от България към Казахстан“ – обясни посланик Темирбаев.

Първата задача на почетния консул инж. Пламен Панчев е да се активизират икономическите отношения между двете държави. На предстоящия през март догодина панаир на образованието ще бъде презентирана възможността за обучение в пловдивските университети. В момента в България учат 60 младежи от Казахстан, но амбицията на почетния консул е само в Пловдив да дойдат поне толкова.

„В Казахстан виждаме приятелски настроен партньор в Азия“ – отбеляза Панчев.

Мандатът на инж. Пламен Панчев като почетен консул на Република Казахстан е 5 години. Това е прецедент, тъй като обичайно мандатите са с продължителност 2 години.

Източник: Plovdiv24.bg



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ