Политолог с цъкаща бомба: След ротацията ще има договарянето на нова коалиционна форма

payimage-606734

„В съвременния политически живот на България видяхме всякакви възможни колаборации на управленска формула – с леви и десни, с националисти и десни, но за първи път имаме премиер на ротация“. Това обясни политологът Калоян Велчев.

„Макар и доста екстравагантно, засега е някакво решение, което осигурява някаква стабилност. За момента спря цикъла предсрочни избори, което можем да го наречем като някакъв плюс.

Със сигурност е много нестандартно решение. На много малко места по света може да видим подобни, но все пак не липсват“, обясни Калоян Велчев, цитиран от „Дарик“.

Според него ротацията няма да може да се осъществи с друг кандидат за премиер, освен Мария Габриел. По думите му това ще включва и договарянето на нова коалиционна форма.

„Това със сигурност ще включва по-голямо участие на ГЕРБ в изпълнителната власт. Важно е да има сключване на формално коалиционно споразумение, за да се формализира коалицията.

Добре ще е да има включване на повече партийни лица, което звучи непопулярно, но ми се струва по-сигурно за самите партии.

Ние виждаме сега най-вече ПП-ДБ, които се оплакват от експертни назначения, като твърдят, че не били техни министри, но не могат и да ги освободят“, добави политологът.

Той посочи, че е скептичен спрямо интерпретациите колко губи ПП-ДБ. По думите на Велчев те губят само електорално.

„Това масово отдръпване на избирателите и това отслабване на партиите отваря огромно пространство за нова алтернатива, която може да бъде формулирана по много начини, защото нашата антинастройка спрямо политическия елит е много силна.

Ние в момента имаме една статична политическа картина действително, но появата на нов играч ще я разбърка трайно“, посочи Калоян Велчев.

По думите му политическата картина след местните изборите така размести пластовете, че на места работата на общинските съвети забуксува.

„Местните избори от много време ни гарантират на някои места изключително фрагментирани общински съвети.

В София видяхме един доста сериозен срив на ГЕРБ и не толкова сериозна победа на ПП-ДБ. Ние получаваме в общинския съвет една нова конфигурация, чрез която националните партии ще търсят своята идентичност.

Абсолютно никакъв компромис не се вижда, че ще се направи“, обясни политологът във връзка с драмите около избора на председател на Столичния общински съвет (СОС). Според него така националните ни проблеми се пренасят и на местно ниво.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ