Опозицията доминира на трибуната в НС: Надговарят и не допускат мнозинството до микрофоните

payimage-609536

Опозицията в Народното събрание (НС) доминира на парламентарната трибуна. Поне в количествено отношение „Възраждане“, БСП и „Има такъв народ“ (ИТН) надговарят сериозно управленското мнозинство. Това сочи статистиката от началото на този парламент, предава „Флагман“. Медията се добра до съответната информация след запитване по ЗДОИ (Закона за достъп до обществена информация).

Данните са от 12 април, когато започна работа 49-ото НС, до 19 декември (т.е. изключени са последните три пленарни дни, когато бяха обсъждани промените в Конституцията и държавният бюджет за 2024 г.).

Номер 1 по излизания на трибуната е председателят на най-малката парламентарна група – Тошко Йорданов от ИТН. Той е говорел 357 пъти за посочения период. Йорданов е известен с късите си изказвания, които често включват обиди към колеги и най-вече към представители на „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ). Заради което и парламентарният водач на ИТН е и сред лидерите по наказания в НС.

Втори в класацията е адвокатът от „Възраждане“ Петър Петров – 312 излизания на трибуната, следван от съпартиеца му Цончо Ганев (277) и Георги Свиленски от БСП (247).

Пети е председателят на „Възраждане“ Костадин Костадинов (186), а шести – Йордан Цонев от ДПС (160). Следват ги Борислав Гуцанов и Корнелия Нинова от БСП и Искрен Митев от ПП-ДБ, които също са излизали над 100 пъти на трибуната.

Представители най-голямата парламентарна група – на ГЕРБ-СДС, има чак от десета позиция нататък.

По-различно изглежда класирането по продължителност на речите. Тук номер 1 е Петър Петров от „Възраждане“ с общо над 18 часа говорене от трибуната. Той е следван от съпартийците си Костадин Костадинов и Цончо Ганев (по около 12 часа).

Тошко Йорданов пък тук е четвърти с близо 10 часа. По-нататък са лидерката на БСП Корнелия Нинова с над 8,5 часа, Йордан Цонев (ДПС), Георги Гьоков и Георги Свиленски (БСП).

ГЕРБ-СДС имат свой представител чак на девета позиция в лицето на Делян Добрев – близо 6,5 часа говорене от трибуната.

Любопитен момент от това НС е, че депутати от опозицията на няколко пъти се опитаха да забранят на свои колеги да говорят от високото място.

Първо представители на „Възраждане“ се заканиха да не позволяват на Явор Божанков и Манол Пейков от управляващата формация ПП-ДБ да излизат на трибуната. Това доведе и до безредици в залата.

След това „Възраждане“ и ИТН се опитаха дори да саботират заседанията, като окупираха трибуната, не допускайки никой да говори от нея. Мнозинството обаче излезе от ситуацията, като разреши изказвания да се правят и с подвижен микрофон. Това доведе до нов бунт на депутати от „Възраждане“ – те започнаха да вадят кабелите от високоговорителите, за да спрат звука в пленарната зала. Стигна се до поредни безредици, след които в крайна сметка достъпът до трибуната отново бе отворен.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ