След като Пеевски до подкара: Акад. Денков се отчита с 3 срещи и един телефонен разговор с „Лукойл“

payimage-610422

Три срещи в Министерския съвет и един телефонен разговор с представители на „Лукойл“ отчита министър-председателят Николай Денков в отговори до Делян Пеевски от ДПС, сочи справка в сайта на Народното събрание. Информацията до председателя на парламентарната група премиерът изпраща в края на ноември след медийни атаки и закани от Пеевски към Денков, че правителството не се противопоставя на руската компания.

Първата посочена от Николай Денков среща с представители на „Лукойл“ е от 5 юли. Присъстващи освен министър-председателя са министърът на финансите Асен Василев; Иван Модев, началник на политическия кабинет на Денков; Александър Величков, изпълняващ длъжността генерален директор на „Лукойл България“; Евгений Маняхин, председател на управителния съвет на рафинерията в Бургас;

Според отговорите на Денков до Пеевски представителите на „Лукойл“ са заявили, че „Лукойл Нефтохим“ може да премине към работа с неруско гориво едва от началото на 2025 г., което българската страна е определила като неприемливо и е поискала по-кратки срокове.

На последваща среща на 24 юли в Министерския съвет е обсъден предложен от „Лукойл Нефтохим Бургас“ съкратен график за отказ от руско гориво. В публичната информация липсват данни за сроковете. Участниците в разговорите са същите като от 5 юли, става ясно от информацията на Денков до Пеевски.

Третата среща между правителството и „Лукойл“ е от 13 септември, гласят отговорите от министър-председателя до Народното събрание. За резултатите от нея още тогава пресслужбата на правителството разпространи информация. В отговорите до Пеевски се посочва, че срещата е насрочена заради заявката от края на юли на ГЕРБ, „Продължаваме промяната – Демократична България“ и ДПС вносът на суровината от Русия да бъде забранен месец след приемането на разпоредбите от Народното събрание.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ