Мария Габриел: Чакаме доклад на ДАНС! Руски журналисти влезли у нас с виза от друга страна в ЕС

payimage-585997

Министерството на външните работи няма отношение към допускането на руския телевизионен екип на българска територия. Руският журналист, начело на групата, е получил виза от друга страна членка на ЕС, а двамата, които са го придружавали са европейски граждани.

Това обясни министърът на външните ни работи и вицепремиер Мария Габриел по повод подадения по-рано днес сигнал от лидера на групата на ДПС Делян Пеевски, че България е допуснала екип на забранената в ЕС телевизия „Русия 1“, предава 24 часа.

Вицепремиерът очаква доклад по случая от Държавна агенция национална сигурност (ДАНС). Обикновено допускането на журналисти от трети страни на територията на България става с разрешение именно на МВнР. Преди такова да се даде, журналистите минават на проверка през ДАНС.

Забраната на ЕС за „Русия 1“ е за излъчване, а не за достъп на нейни журналисти в ЕС, уточни от своя страна премиерът Николай Денков.

В репортажа на „Русия 1“ има и изказване на журналиста от БНР Петър Волгин, който казва: „Обикновените хора не виждат никакъв проблем с Русия. Виждат го управляващите. Това само показва какъв голям разлом има между обикновените хора и управляващите“.

„Един журналист от БНР говореше като представител на обикновените хора. Той не е обикновените хора, а журналист в обществена медия. Щом иска да е като обикновените хора, няма нужда да е журналист“, коментира Денков.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ