Мика Зайкова с унищожителна прогноза: Тежко им на тия българи! Ще страдат много през 2024г

мика зайкова 1

От икономическа гледна точка през 2024 година най-много ще страдат българите, които са в предпенсионна възраст. Това мнение изрази пред „Телеграф“ експертът Мика Зайкова.

„Хората над 60 години също все повече се нуждаят от лекарства, което е основно перо, а доходите им са изядени от инфлацията, чиято динамика при цените на храните и горивата не се отчита при изчисленията, които се правят в целия Европейски съюз по отношение на формирането на бюджетите.

Рискът да изгубят работата си в последните години, преди да навършат увеличаващата се ежегодно пенсионна възраст, ги кара да правят компромиси и да се натоварват допълнително, за да покриват разходите си“, коментира още Зайкова.

Изисквания

От Нова година нарастват възрастта и необходимият трудов стаж за придобиване право на пенсия. Жените трябва да са навършили не 62, а 62 години и 2 месеца и да имат стаж от 36 години и 6 месеца. При мъжете увеличението при възрастта е с месец и достига до 64 години и 7 месеца възраст, въпреки че средната продължителност на живота им е по-кратка.

Те трябва да имат 39 години и 6 месеца трудов стаж. Увеличението на минималния осигурителен доход от 780 на 933 лв. се отразява и на цената на стажа, който желаещите могат да си закупят.

Поскъпването е с над 30 лева на месец – от 154,44 лв. на 184,73 лв. Човек може да си купи до 5 години стаж, ако такъв не му достига. За целия период от пет години кандидат-пенсионерът трябва да плаща 11 084 лв., при 9 266,40 лв. през 2023-а.

За стаж се зачита обучението в университет, но той също се заплаща. Плащането става по банков път, но трябва да се издаде и удостоверение от поделение на НОИ, за да бъде признато.

Служебно

Пенсиите за трудова дейност на хората, които продължават да работят, ще бъдат преизчислени от 1 април 2024 г. При преизчисляването се зачита допълнително придобитият от пенсионера осигурителен стаж в периода след отпускането или след последното преизчисляване. За да бъде извършено преизчисляването, пенсионерът трябва да е придобил поне един ден осигурителен стаж през предходната година.

„Работещите пенсионери със сигурност са по-добре финансово от хората, които още не са се пенсионирали, стига да са достатъчно здрави. Това е друг проблем особено в сферата на здравеопазването, където лекари и сестри ходят на работа, макар някои от тях трудно да ходят“, коментира още икономистът.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ