Медиците потънаха в траур: Почина един от най-уважаваните лекари у нас – проф. д-р Иво Димитров

проф иво димитров

На 85 години ни напусна видният пловдивски лекар и учен проф. д-р Иво Димитров. Тъжната новина съобщиха от катедра „Социална медицина и обществено здраве“ в МУ-Пловдив, чийто ръководител е бил от 1994 до 2004 година.

Той е роден на 31 октомври 1938 г. в семейство на търговци в Пловдив. Завършва средното си образование с отличен успех. Работи в Народен театър – Пловдив, а през 1959г. е приет във Висшия медицински институт в града. След завършването си е разпределен в Смолян. През 1969г. е избран за асистент към катедра „Социална хигиена и история на медицината“ във ВМИ-Пловдив, където последователно извървява пътя до неин ръководител през 1994г. Специализира в Братислава, Москва, Англия и Холандия.

Проф. Иво Димитров е съосновател на младежко научно дружество „Асклепий“, основоположник е и на Балканските конгреси за студенти и млади учени по медицина и стоматология. Активно е участвал в изграждането на университетската база на Цигов чарк.

Автор е на над 350 научни публикации, монографии, научни ръководства и учебници.

Член е на национални и международни научни асоциации.

„Проф. д-р Димитров ще бъде запомнен като вдъхновяващ лектор, учител на поколения млади лекари и учен с признати качества. Катедра „Социална медицина и обществено здраве“ изказва дълбоки съболезнования на семейството, близките и колегите му“, казаха от нейното ръководство“.

Своята тъга от кончината му изразиха видните пловдивски медици д-р Надежда Крумова, проф. Благовест Пехливанов, проф. Георги Йорданов, Радка Караджова, проф. Тоньо Шмилев, д-р Веселка Христамян, доц. Нарцис Калева, проф. Кичка Велкова, д-р Сийка Димчева и други.

„Съжалявам за загубата на професор Иво Димитров – моят учител и един от най-видните и уважавани преподаватели по социална медицина в България. Професор Димитров беше изключителен учен и добър човек, който вдъхновяваше и подкрепяше своите колеги и студенти. Неговото име ще остане в паметта на всички, които са го познавали и уважавали. Искрени съболезнования на семейството и близките му. Почивай в мир, професоре!“, заяви във фейсбук проф. Румен Стефанов, ръководител на катедра „Социална медицина и обществено здраве“ в МУ-Пловдив и председател на Международната общност за сътрудничество при редките болести и лекарства сираци.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ