Делян Добрев: С една от най-високите инфлации сме в ЕС! И в еврозоната ще влезем само по въздух

делян добрев

България продължава да бъде сред държавите с най-висока инфлация в ЕС. Влизането е еврозоната не води до допълнителна инфлация. Последно това беше доказано от присъединяването на Хърватска. Това написа във Фейсбук депутатът от ГЕРБ Делян Добрев, който отново не пренебрегна чувстото си за хумор и накрая отсече – „Очертава се приемане в еврозоната само по въздух“.

Публикуваме целия му текст без редакторска намеса сега:

1. България продължава да бъде сред държавите с най-висока инфлация в ЕС.

2. Влизането е еврозоната не води до допълнителна инфлация. Последно това беше доказано от присъединяването на Хърватска.

3. Критерият за инфлация за влизане в еврозоната е следният: Инфлацията в страната членка не може да е с 1,5% по-висока от инфлацията в трите държави с най-ниска инфлация в еврозоната. В тези държави средната инфлация е 0%, тоест в България може да е до 1.5%.

4. Инфлацията в България е 5.5%. Това е почти 4 пъти повече от целевата инфлация.

5. Средната инфлация за еврозоната е 2,4%, тоест в България инфлацията е почти 3 пъти по-висока от средната в еврозоната.

6. Причината за рязкото изоставане по критерий инфлация са проинфлационните бюджети в последните 3 години.

7. Очертава се приемане в еврозоната само по въздух.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ