„Фалит на държавата и дефицит от 6,8%“: Делюзиите за бюджета направиха Росица Велкова за смях

payimage-557104

2023 г. завърши с радостни новини за държавните финанси, разбивайки на съставни части всички мрачни „пророчества“ за прекомерен бюджетен дефицит и нестабилност. Подготовката ни за еврозоната върви по план, а бюджетният дефицит за 2023 г. е по-нисък от планирания (2,2, вместо 3% от БВП). Благодарение на това общините ще разполагат с допълнителни 1,2 млрд. лв., с които да осъществят първостепенни по важност проекти.

По този начин държавата за пореден път гарантира поетите ангажименти за инвестиции във всички общини в България през 2024 г. Парите, вложени в инфраструктура и подобряване на средата за живот и бизнес логично са стъпка в правилната посока, а именно ускорен икономически растеж в отделните населени места. Инвестиция в нашето по-щастливо и добро бъдеще. След разхода от 1,2 млрд. лв. за аванси за общински проекти, очакваният дефицит на касова основа по консолидираната фискална програма (КФП) е 2,8% от прогнозния БВП.

Всичко това, въпреки че второто плащане по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) се отложи за началото на 2024 г.

Действителността, за щастие, напълно се различава от мрачната картина, която бившият служебен финансов министър Росица Велкова рисуваше за държавните финанси.

„Дефицит от 3% от БВП не е възможен без приходни мерки. Не одобрихме искания за още 5 млрд. лв. нови разходи на министерства и общини“, твърди служебният финансов министър в интервю от 28-ми април 2023 г.

Е, ако не друго, поне Велкова ни кара да вярваме, че „невъзможното“ в действителност не е чак толкова неосъществимо.

Хронологията на нейната делюзия датира още от 29-ти август 2023 г., когато тя плаши със „значителен по размер дефицит“ от над 11 млрд. лв., изразяващ се в 6,8% от БВП. „Ако се поддържа такъв дефицит, през 2025 г. бихме стигнали на 40 % дълг от БВП“, „прогнозира“ тя тогава.

На същия брифинг Велкова „предвижда“, отново в разрез с реалността, риск за България от процедура по свръхдефицит.

На 20-ти октомври 2022 г. в крайна сметка тя обяви, че ще предложат за обсъждане на Народното събрание проектобюджет за 2023 г. с дефицит от 6,6 % .

На 15 март 2023 г. Велкова продължава да сее страх с некомпетентността си. „Има риск за финансовата стабилност на държавата. Сериозно се влошава поддържаната фискална устойчивост. Увеличава се рискът от включване на страната ни в процедура по прекомерен бюджетен дефицит. Може да се стигне до санкции от ЕК, в т.ч. и спиране на плащания. Отлагане за неопределено време на присъединяването на страната към еврозоната или поставяне на условия за промяна на фиксирания към настоящия момент курс на лева към еврото. Има и вероятност от влошаване на кредитния рейтинг на страната. Може да се наложи страната ни да ползва заем от МВФ. При запазване на очертаните негативни тенденции за дефицита се увеличава възможността с ускорени темпове да се приближим до горните граници на дълговия критерий от 60 % от БВП“, се посочва в доклад до Министерски съвет.

На 21 април 2023 г. Росица Велкова обяви, че предложеният от служебното правителство законопроект за бюджет за 2023 г. е с дефицит на касова основа от 6,4% от БВП, който в номинално изражение представлява 11.8 млрд. лв., а на начислена основа дефицитът за 2023 г. е 6.1% от БВП.

Представите и вярванията на бившия служебен министър в нереални факти, които не отговарят на реалността, обаче, не успяха да се материализират, а фактите за държавния бюджет говорят сами за себе си, пише Novini.bg.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ