Рязка промяна във времето: Полярен студ идва към България, температурите ще са критични

2mtemp_20240105_06_384 (1)

През следващите дни очакваме да се формира дълбок средиземноморски циклон, именно този циклон ще ни донесе очакваното влошаване на времето между периода 6-8 януари 2024година. Глобалните моделите дори загатват и за снежна обстановка към 8-ми януари, прогнозират синоптиците от Meteo Balkans.

Очакват се значителни валежи от сняг в Предбалкана и висок риск от поледици в Североизточна България. Температури ще се понижат и ще доближат климатичната норма за януари месец. Очакваните минимални температури към 8-9 януари ще са между минус 10 до минус 3 градуса по Целзий.

Влошаване на времето очакваме още на 6-ти януари (Йордановден), но след обяд и очакваните валежи ще са на изолирани места. Късно вечерта и през нощта срещу 7-ми януари, валежите в Централна и Източна България ще са значителни по количества.

Очакваме и силни пориви на вятъра по Черноморието. Явленията над Южна България и Северозападна Турция, ще са съпроводени от гръмотевици. Вятърът ще се ориентира от северозапад, с него ще започне да навлиза по-студен въздух. Застудяването ще продължи и валежите на 8-ми януари в цялата страна ще преминат в сняг.

Подобряване на времето очакваме от 9-ти януари. Температурите чувствително ще се понижат, като очакваните стойности на 10 и 11-ти януари ще са под минус 12-15 градуса по Целзий. След този период GFS загатва ново по-сериозно арктично нахлуване, което ще понижи температурите у нас и на Балканите до минус 20 минус 25 градуса по Целзий към 18-20 януари.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ