Тревожна K-19 новина! Д-р Александрова заговори за двойна опасност: Тръшвате се за часове, а децата…

проф. Радостина Александрова

„Няма нищо необичайно в това, че в началото на януари се оказваме в компанията на богата палитра от вируси. За голяма част от тях точно сега е сезонът.

Освен това се намираме и след края на едни прекрасни празници, но пък и в разгара на други, които предстоят. Януари е много богат на такива събития. Хората се събират и е съвсем нормално след такива събирания да се разпространяват и вируси“, това каза вирусологът от Българската академия на науките проф. Радостина Александрова.

„Основните заподозрени в момента са грипният вирус, респираторно-синцитиалният вирус, към който от 2020 година се присъедини и SARS-CoV-2. Това са основните играчи, но те не са единствените. Оказва се, че има аденовируси, риновируси, парагрипни вируси и човешки метапневмовирус – доста са“, обясни тя, цитирана от „Фокус“.

По думите й всички тези вируси са трудно различими в домашна обстановка. „Всички те предизвикват инфекции на дихателните пътища, някои от тях, за съжаление, могат да засегнат и долните отдели на дихателните пътища.

Грипният вирус ни сграбчва много бързо, след инфектирането клиничната картина се развива светкавично, понякога дори за часове.

При COVID пък, ако по-възрастен човек качи по-висока температура /над 38-39 градуса/ също можем да мислим в тази посока. Във всички случаи е добре да направим тест най-малкото, за да знаем с какво сме се сблъскали и за да улесним лекаря“, обясни проф. Радостина Александрова.

„Респираторно-синцитиалният вирус засяга особено сериозно малките деца, както и по-възрастните хора. Обикновено протича като остра респираторна инфекция, но особено уязвими са много малки деца, особено под 6 месеца или такива със съпътстващи заболявания.

Добрата новина е, че през 2023 година бяха одобрени две ваксини – за хора над 60 години и за бременни жени. По отношение на грипния вирус, към момента той засяга доста сериозно децата. Затова също има ваксина“, добави вирусологът.

„Там, където има ваксина, нека се възползваме от нея, това е най-доброто, което можем да направим“, препоръча тя и допълни: „Необходима е много добра хигиена на ръцете и хигиена на кашлицата.

Ако не се чувстваме добре, нека се изолираме от останалите. Маска да се ползва както от уязвимите групи, така и ако самите ние не се чувстваме добре. Важно е да проветряваме и овлажняваме добре помещенията, в които прекарваме времето си“.

„Няма вълшебна пръчица и магически препарати, които да ни предпазят от инфекциозните агенти“, обърна внимание проф. Радостина Александрова.

„Не е изключено човек да се зарази едновременно и с грип, и с коронавирус.

От една страна това би могло да бъде полезно за двата вируса, които биха могли да си помогнат. От друга страна, обаче, те пък са и конкуренти и биха могли да си пречат.

Тоест, не е задължително една съвместна инфекция да доведе до по-тежко протичане“, отбеляза специалистът.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ