Смразяващи данни на НОИ: Българи платиха 19 млн. лева за осигуровки, 2г. стаж не стигат за пенсия

Пенсионери

Близо две години е средният период, който не стига на хората у нас да се пенсионират и затова си плащат сами осигуровките. Средният брой недостигащи месеци тази година е бил 23,41, а през миналата – 23,25 месеца. Това сочат данни на Националния осигурителен институт (НОИ).

Близо 19 млн. лева платиха за деветте месеца на миналата година кандидат-пенсионери, за да успеят да се пенсионират, тъй като не им стига стажът за пенсия по общия ред. Точната сума от внесените осигуровки за закупен осигурителен стаж за периода януари – септември 2023 г. е 18 968 391 лева.

Ръст
Тя е с близо 3 милиона лева повече от тази, платена за същите месеци на 2022 г., показват данните на НОИ. Повече хора са били принудени да си купят стаж за пенсия, като през тази година това са направили 3013 души, като за деветте месеца на миналата броят на платилите е 2679 души. Общо през миналата година 4093-има българи са си купили до 5 години, колкото е максимумът, който може да се купи.

От 1 януари тази година размерът на осигурителната вноска за закупуване на един месец осигурителен стаж за завършено висше или полувисше образование, както и за недостигащ стаж при пенсиониране вече е 184,73 лв. (19,8% от новия минимален месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица) за един месец осигурителен стаж.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ