Съдийска гавра с паметта на трима младежи в Търново: Над 60 почернени семейства на протест

протест

Масова практика е да не се отнемат шофьорските книжки на убийците по пътищата. Затова се събрахме над 60 семейства от цяла България, които се борим за законодателни промени. Днес в 10:30 часа ще протестираме пред съда във Велико Търново, за да може съдиите да разберат, че не сме сами и няма да позволим да се гаврят с паметта на децата ни. Това каза пред бТВ Петя Иванова – майката на загиналия Васко.

През 2020 г. при катастрофа тя и Никола Николов губят сина си. В автомобила са пътували петима младежи. Други двама също са загинали. Двама младежи пък остават инвалиди за цял живот. Присъдата срещу шофьорът, който ги помете, е 12 години на първа инстанция, а на втора е намалена на 4.

„Протестираме срещу съдия Корнелия Колева, която прецени, че убийството на три деца, които са спазвали всички правила за движение по пътищата, не е тежко престъпление. При ограничение от 50 синът ми е карал с 45 км/час. Васко за пет години нямаше нито едно нарушение на пътя“, разказва опечалената жена.

„Помита ги автомобил, който се е движил с 110 км/час при ограничение 50. Убиецът им е системен джигит на пътя с множество нарушения. Съдия Колева намали присъдата на 4 години и след редуцирането този човек няма да получи нищо. Тя прецени, че убийството на три деца и оставането на двама полуинвалиди не е тежко престъпление“, добавя тя.

„Ние протестираме срещу тази безумна присъда, която бе дадена. Шофьорската книжка на убиеца не му бе отнета, не е задържан. Живее си охолен живот, ходи на море, по казина и заведения“, заяви Петя Иванова.

„Нашето дете го няма и мъжа ми се бори с раково заболяване заради голямата мъка, с която не може да се справи заради отнетото му единствено дете“, споделя тя.

Искаме тежки присъди – по 15-20 години за такива убийци, каза пък Никола Николов.

„Апелативният съд е приел, че не се касае за особено тежък случай въпреки трите жертви и другите двама пострадали. Фактите са, че при нарушение на скоростта от 50 км/час той е управлявал колата със 110 км/час в район, в който има множество предупредителни знаци за концентрация на ПТП-та. Там целият път е осеян с паметници, тъй като е ежедневие хората да губят живота си там“, обясни адвокат София Николова.

„Валяло е дъжд, но въпреки това този човек си е позволил да управлява автомобила си с изключително висока скорост, а е било нужно да е много внимателен. Има и свидетелски показания на човек, който преди това го е видял безразсъдно. В миналото този човек има много нарушения на правилата за движение по пътищата, както и санкции за превишена скорост. Въпреки това не се е поправил и за съжаление се стига до най-лошото“, каза още тя.

„Този ад по българските пътища трябва да спре! Няма да се откажем да се борим за законодателни промени, защото децата ни са размазвани по пътищата от безразсъдство“, добави майката на убития Васко Николов.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ