ДЕА следи Домусчиеви 2 години преди кокаиновия кораб! Помните ли сигналите от Гриша Ганчев и Божков?

1

Собствениците на „Български морски флот“ (БМФ) Кирил и Георги Домусчиеви от години са под наблюдение на американската служба за борба с наркотрафика ДЕА, но досега няма доказателства за прякото им участие в престъпна дейност. Това твърдят пред „Филтър“ отлично запознат с международните контакти на родните служби и прокуратурата. Техните имена обикновено нашумяват периодично покрай платени публикации в реномираното издание „Форбс“, в които се разказва за мащабната им бизнес дейност и натрупаното им богатство. Официално двамата са най-богатите българи със състояние от по 2,1 милиарда долара за всеки един от тях. Двамата изместиха от първото място Васил Божков, с когото са имали близки бизнес отношения в миналото, но след това влязоха в задочен конфликт и взаимни обвинения.

За последно за братя Домусчиеви се заговори в края на миналата година, когато полицията в Ирландия залови 500 кг чист кокаин на борда на най-новия кораб на БМФ. Екипажът на „Верила“ е от 18 души – 17 българи и един украинец. Всички бяха задържани, но в крайна сметка обвинения получиха само Камен Петков и Никола Пенчев, за които има доказателства, че са знаели за укритата дрога. Иначе огромният плавателен съд превозва зърно от Канада към бреговете на Ирландия.

По-ценната стока обаче е кокаинът. Опакован в непромокаеми торби и снабден с джипиес, той е трябвало да бъде изхвърлен в открито море, а след това да бъде взет от лодка – следващото ниво в международния наркотрафик преди акостирането на белия прах по бреговете на Европа.

Разследването на ирландската полиция обаче продължава с помощ от партньорски служби, сред които и американската ДЕА. Според познавачи на международните канали за наркотрафик има няколко версии за дрогата, заловена на борда на „Верила“. Първата е информация към службите от конкурент. Втората е свързана с проследяване на пратката от началото на канала в Колумбия, а залавянето има за цел да проследи реакциите нагоре по веригата, които обикновено остават на тъмно. Третата е свързана със стратегията „отвличане на вниманието“, при която контролирано се залавя количество, превозвано на кораб, но в същото време по друг канал минава в пъти повече.

Досега от БМФ отричат да имат общо с дрогата на кораба им, а Кирил и Георги Домусчиеви не са коментирали скандала, с изключение на позицията, че един от заловените моряци, Николай Пенчев, никога не е бил фитнес инструктор във футболния клуб „Лудогорец“. Лаконичното изявление буди удивление, защото Домусчиеви имат бизнес в много държави, по света, включително и САЩ, и международният им имидж е от изключително значение. Досега винаги са оставали чисти пред закона, вследствие на което стават все по-богати.

Собственикът на кораба „Верила“, БМФ, беше приватизиран през 2008 година от компанията на Домусчиеви „Кей Джи Маритайм“. Според договора за приватизация купувачът поема ангажименти за 10 години напред, сред които са запазване на основната дейност и статут на дружеството, задължения за инвестиции, тонаж на корабите, 60% от тях да плават под български флаг и много други. Повечето от условията обаче не бяха спазени. Според Домусчиеви причината за това е икономическата криза, която започна през същата година, когато са купили флота. Старите кораби станали ненужни, застрахователите отказвали да поемат рискове за тях. 9 години по-късно

Агенцията по приватизация изчисли неустойки по договора за 50 милиона лева.

Сагата започна, когато тогавашният вицепремиер Валери Симеонов сезира прокуратура по казуса. От държавното обвинение обаче препратиха делото в арбитражния съд в Българската търговско-промишлена палата, където то се забави 3 години. В крайна сметка сумата беше намалена двойно – на 25 милиона лева. Дълго време „Кей Джи Маритайм“ дължеше пари на НОИ и НАП. Към кая на 2023 г. няма информация дали дълговете са платени, както и 25-те милиона неустойка по приватизационния договор.

Пътят на Домусчиеви в големия бизнес е свързан с приватизация и близки контакти с политици. Но най-вече с майката Маргарита Домусчиева, която не е случаен човек преди 10 ноември 1989 година. Една от сделките им е за завода „Балкан“ в Ловеч където трябваше да се произвеждат електромобили (виж карето). От 1997 до 2001 година директор на предприятието е майката Маргарита, а оттам и слабостта на синовете й към него. Преди да й поверят управлението на все още държавния завод, Маргарита Домусчиева ръководи други големи държавни фирми. Била е финансов директор на „Техенерго“ и „Тотема“. По времето на комунизма е важен фактор във външната търговия, която е била под прекия контрол на Държавна сигурност. Случайно или не, огромният жилищен комплекс на Домусчиеви в София е съвсем близо до митичния ресторант „Монтерей“, където бившият шеф на Първо главно управление на ДС, покойният ген. Любен Гоцев, събираше приятелите си.
С инерцията на Маргарита Домусчиева синовете й стават бизнесмени едва навършили 21 и 23 години. Още през 1990 г. започват търговия с различни стоки. При Виденов през 1996 г. вече са учредили приватизационния фонд „Напредък“, както правят много знакови лица от прехода по това време. Придобиват акции в различни държавни дружества.

С печалбите от апетитните държавни хапки основават фармацевтичния си бизнес с „Хювефарма“.

През 2000 г. по времето на Иван Костов като премиер приватизират и държавната „Биовет“, която произвежда ветеринарни продукти. Трупат все повече пари, а по времето на НДСВ с премиер Симеон Сакскобургготски през 2003 година започват да ги инвестират в строителство чрез „Адванс Пропъртис“. При следващия премиер – Сергей Станишев, и кабинета на Тройната коалиция Домусчиеви също намират път към властта. Тогава, през 2008 година, приватизират „Български морски флот“ и концесионирането на два от пристанищните терминали в Бургас. Бизнесът на Домусчиеви процъфтява и при дългогодишното управление на ГЕРБ, а братята неведнъж демонстрират приятелството си с Бойко Борисов. От 2010 година са собственици и на „Лудогорец“, който е абониран за първото място във Висшата лига, а Кирил Домусчиев е с отлични позиции в БФС и лично с президента Борислав Михайлов.

При правителството на Кирил Петков Домусчиеви отново са сред любимците на властта. Така например „Адванс Пропъртис“ на бизнесмените се включи в мегапроекта за производство на електромобилите „Некст.е.ГО“. Според обещанията от средата на 2021 година той вече трябваше да е готов и да осигури хиляди работни места, но това така и не се случи. Дружеството на Домусчиеви беше съсобственик в компанията, която трябваше да прави електромобилите. Участваха с терена на завод „Балкан“ в Ловеч, който е тяхна собственост. В крайна сметка мястото се превърна във фотоволтаичен парк, а компанията „Некст.е.ГО“ предпочете да построи завода си в Северна Македония. Наскоро лично министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева заяви, че инвестицията в електромобили няма да се случи у нас.

БОЖКОВ И ГРИША ГАНЧЕВ ПУБЛИЧНО ГИ СВЪРЗАХА С КАПТАГОН

Освен от кораби и морски товари братя Домусчиеви печелят милионите си и от друго важно перо в бизнеса – фармацията. И по-точно с лекарства за животни. Покрай този бизнес около имената им витаят съмнения и за нелегално производство.
През август 2020 г. на редакционните пощи на българските медии се получиха документи, а много сайтове публикуваха информацията от тях. Според написаното две американски специални служби са започнали разследване на българска компания, свързана с братя Домусчиеви, във връзка с наркотрафик в Близкия изток. Оттогава няма развитие, но с темата за каптагона Домусчиев е свързван неведнъж, и то от неслучайни хора. Един от тях е Гриша Ганчев. Двамата имат стар конфликт покрай футбола.

Един от големите скандали се случи през 2018 година. Първо Гриша Ганчев по време на телевизионно интервю обвини „Лудогорец“, че работи със съдиите, и покани прокуратурата и ДАНС да влязат във футбола. След това Кирил Домусчиев отговори, че отборът му е изряден. „Вълкът козината си мени, но нрава – не. Вярва ли му някой, при положение че този човек е разследван за кражба на ДДС и акцизи?“, написа Домусчиев във Фейсбук. По това време още течеше делото срещу Гриша Ганчев за данъчни престъпления. Последва отговор от Ганчев, отново във Фейсбук.

„С кански мъки, след толкова години „То“ си призна. Не е „Тя“, не е и „Той“. И да, наистина вълкът нравите си не мени, но наглите измамници, когато им оставиш почва, стават още по-нагли! ДДС ставката е основният и най-голям приход на фиска и съм съгласен, че трябва яко разследване. Дано никога каптагонът и амфетите не ги облагат с каквото и да е било!“, написа Ганчев от профила на ЦСКА.

Намек, че Домусчиеви са свързани с наркотици, направи и Васил Божков през 2020 г., когато вече беше избягал в Дубай. Дълго време той и Домусчиеви бяха близки приятели, а наскоро Божков разказа в интервю подробности около бизнес сделка с една от големите телевизии, която беше собственост на Домусчиеви. След бягството на хазартния бос той обясни в социалните мрежи за отношенията им. „Името на Кирил Домусчиев се свързва с трафик на забранени вещества и контрабанда от години. Но докато мутрите преди пазеха бизнеса си с бухалки и вериги — за днешните мутри тези „бухалки“ вече са прокуратурата и държавните институции. Домусчиев и разработените канали на фармацевтичния му бизнес са поредното парче от пъзела“, пише в поста на Божков.

Така или иначе, няма официална информация за връзки на Кирил и Георги Домусчиеви с наркотрафик, нито обвинения за подобна дейност.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ