НС като слънце! Доц. Киселова: С промените в Конституцията парламентът концентрира все повече власт

наталия киселова

По отношение на политическите компоненти в промяната на Конституцията наблюдаваме нещо, което аз бих могла да нарека хелиоцентризъм т.е. прекалено много се концентрират правомощия в Народното събрание. Това каза по БНТ доц. Наталия Киселова – преподавател по конституционно право.

Според нея парламентаризмът се връща когато е налице постоянна комуникация между правителството и Народното събрание.

По думите й, когато правителството не иска да поеме отговорност по определени въпроси, то ги прехвърля на Народното събрание.

„Не трябва да привикваш министрите по предварително зададени въпроси, които са селектирани от служителите в Народното събрание. За това е толкова важно кой ще бъде председател на народното събрание, защото той казва „да“ – този въпрос отива, „не“ – този не отговаря на изискванията на правилника“, коментира доц. Наталия Киселова

Предстои Конституционният съд да се произнесе. Доц. Киселова постави двата акцента, върху които той ще работи.

Преподавателят по конституционно право изрази мнението, че сега има много ярък политически момент с избора на конституционните съдии, според направени поправки в Конституцията.

„Заявките са за много ярки политически фигури“, категорична е тя.

От изключителна важност според нея е да се види дали по време на избор на конституционни съдии ще има публичност и откритост.

„Дали ще допуснат да има задаване на въпроси към кандидат конституционниите съдии. По този начин те сами ще покажат дали искането на президента е основателно“, обобщи тя.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ