Проф. Киров: Радев няма основание да бави първия мандат, но може да забави консултациите

payimage-580062

Президентът Румен Радев няма основание да забави връчването на първия мандат при извършването на ротацията в правителството. Държавният глава трябва обаче да направи консултации с партиите за съставяне на правителство, като може да ги направи в рамките на един ден и в рамките на три седмици. Toва обясни пред News.bg преподавателят по Конституционно право в СУ „Св. Климент Охридски“ проф. Пламен Киров за предстоящото през март месец и има ли основания за конституционно забавяне на процедурата.

Той обясни, че след като ротационното правителство Денков/Габриел подаде оставка на 6 март, конституционната процедура по член 99 от Конституцията е стандартната – президентът трябва да направи консултации с парламентарно представените партии и ще връчи мандат на лице, посочено от най-голямата по сила парламентарна група.

„Това, че ще има договореност за ротацията, няма никакво значение. Най-вероятно още с първия проучвателен мандат, който ще бъде връчен на Мария Габриел при една договореност между Тройната коалиция, която съществува в момента – няма значение, че я наричат сглобка, некоалиция и конструкция, нещата ще си дойдат на мястото с едно гласуване и още с първия мандат, когато бъде връчен от президента“, поясни проф. Киров.

Той посочи, че в Народното събрание ще се осъществят отново три гласувания за новия ротационен кабинет – за избор на министър-председател, за структурата на Министерски съвет от гледна точка на броя и специализацията на министерствата и съставът на министрите.
Според проф. Пламен Киров е нормално при ротацията през пролетта половината Министерски съвет да е с нов състав. „На мен ми е трудно да посоча поне пет министри в състава на сегашния Министерски съвет“, каза той.

Проф. Пламен Киров е на мнение, че ДПС няма да участват пряко с министри в бъдещия ротационен кабинет. По-нататък разбира се, ако това не е последната ротация – до година или две – всичко може да се очаква, но засега при предстоящата ротация ДПС няма да участват с министри в изпълнителната власт.

Той допълни, че партньорите в Тройната коалиция могат да формират отношенията си в едно коалиционно споразумение. Всички друго означавало всяка седмица партньорите в некоалицията да изненадват обществото с по няколко скандала и някакви разногласия в сглобката. Самият речник, който започнахме да използваме по политическите и юридическите анализи вече е извратен. Какво означава некоалиция? Като е некоалиция, значи няма коалиция и защо тогава има редовно правителство, запита проф. Киров.

В заключение проф. Пламен Киров заяви, че няма пречка правителството да изкара и 4-годишен мандат, стига представителите на некоалицията да не я съборят сами. Опозицията не е в състояние да го направи от гледна точка на числовата ѝ сила и разполагаемите гласове. Улицата също може да събори едно правителство и ако нещата стигнат дотам, че хората излязат на улицата, нито едно правителство не може да остане на власт, каза още конституционалистът.
Месеци преди ротацията премиерът Николай Денков и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов уверяват, че ротацията е една формалност, която ще протече гладко.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ