Радев не е на себе си след това, което чу в ефир. Адвокат: КС ще отхвърли жалбата. Мачът е свирен

payimage-607222

Конституционната жалба на президента за промените в Конституцията вероятно ще бъде отхвърлена, прогнозира адв. Михаил Екимджиев пред БНР.

„Старата Конституция дефектира в частта за служебните правителства, с които Радев управлява две години, някак си беше променен парламентарният характер на републиката. Тази част трябваше де се промени, но именно заради това бързане на всяка цена, да стане бързо, по Коледа, да се замаскира с пушилката около Паметника на съветската армия, това беше направено по „адажамийски начин, с куп грешки, заради които сега може да се застъпи старо с ново НС“, пояснява адв. Екимджиев.

По думите му ограничението на кръга от лица, които президентът може да избира за служебни премиери, също е спорен, защото президентът, който и да е той, трябва да има свободата да избере най-подходящия човек за този пост в конкретна политическа ситуация.

„Мачът е свирен и е платен“, коментира юристът за изхода на обжалването в Конституционния съд/КС/.

Според него юридически има много основания голяма част от исканията в жалбата на президента да бъдат удовлетворени, но практически това няма да стане.

„Сред причините е „коледният подарък“ с новата сграда на КС за 22 млн.лв. На второ място – утре започва и избор на двама съдии от парламентарната квота, т.е този парламент, чийто закон ще се гледа в съда, ще излъчи представители, които е предвидимо как ще гласуват“, изтъкна адв. Екимджиев.

Той смята, че поправката, свързана с индивидуалната конституционна жалба, по която е имало и пълен консенсус, е изменена така, че само съдилищата, пред които се водят дела, и то по своя преценка, могат да я направят, което е „подарък за Конституционния съд“.

„Аз смятам, че тези подаръци ще предопределят отхвърлянето на конституционната жалба на президента. Ще има тук – там някое особено мнение, може да отпадне някой незначителен периферен текст, но основните текстове ще бъдат запазени“, отбелязва юристът.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ