Спор след снимка в мрежата: Свине ли сме във Варна и кой ни е виновен?

big_25d05

Една от характерните черти в народопсихологията на българите, описана още от социолога Иван Хаджийски, е да се търси все вина у някой друг за проблемите, които сами си създаваме.

Бягството от отговорност, липсата на съпричастност, бездействието спрямо общите блага е заложено в манталитета ни с векове назад.

Нашенци гледат на неразбориите като външни наблюдатели, сякаш не са жители на тази страна, а гости, които нямат никакво касателство.

Така гледат и на управляващите, които сами си избират.

Снимка в мрежата предизвика спор точно в този аспект.

Вижда се как един от казаните на сметопочистващата фирма е цопнат върху стъкло.

„Така се поставя кофата след изпразване…“, пише авторът.

Всъщност да се търси тук някаква вина само у служителите на фирмата е доста пресилено.

Ето и част от коментарите:

А да сте разбрали, че на този боклук мястото не е там. Това не е бутилка от бира, например. Това е строителен отпадък и фирмата и възложителя на този ремонт е длъжен да го извози до определените места или да плати на оторизирани фирми. Лесно е все да обвиняваме фирмите, но тези свинщини ги правим ние самите.

Даже и е написано, че е забранено изхвърляне извън контейнера, както и на гуми, строителни отпадъци и други подобни, ама Гана не чете, още по-малко изпълнява…Всъщност наблюдавах от колата си скоро почистването на тези контейнери.

Камиона идва, закача го, отваря се и каквото е вътре се изсипва, връща се на мястото му и камиона продължава.

С една дума, няма човек, който са събира отпадъка, който не е изхвърлен в контейнера.

Това вече е задължение на този , който го е хвърлил.

„Ох като почнете с простотиите си …ами кой подяволите си изхвърли това там ? И там ли е мястото му ? Плюс това до колкото съм виждаша камионите на новите контейнери са сами не е като при старите с един шофьор и двама събирачи… не е виновна общината че ние сме свине. Пестанете да се чудите какво да качвате в фб и помислете как реално да решите проблема. А проблемът ще се реши ако всички ние започнем да се променяме.

То на ганьо все някой му крив“



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ