Българин за приема на еврото: Колкото и да стане бирата – пак ще я пием!

пенсионер

Остава по-малко от година в България да бъде въведено еврото. Очаква се това да стане в началото на 2025 година. Според националния план държавата ни ще трябва да проведе кампания, която да запознае гражданите с всички практически аспекти на въвеждането на новата валута.

На слънце в мразовития ден мъжете от монтанското село Смирненски следят политиката изкъсо. На дневен ред е еврото и кафето. Дали и кога ще се въведе еврото, според хората на село никой няма да се съобрази с тяхното мнение. „Кой да те чуе? Никой няма да те чуе. Те си гледат за тях си. Каквото направят – те горе си решават. Колкото и да стане бирата – пак ще я пием!“, казват местните пред NOVA. Според Неофит Стоянов щом всички европейци ползват единната валута, и ние трябва така да направим.

В местния магазин не са оптимисти. Те очакват указания как и кога ще трябва да продават хляба и млякото в левове или евро. „Нямам никаква яснота, но според мен е най-добре директно да се обърне в евро и да няма този период, в който да се работи и в двете валути. Хората въобще няма да се оправят едновременно с левове и евро. Ще е много трудно, защото трябва да въвеждаш едновременно в евро цените и в лева“, смята Жасмина Иванова. Като дългогодишен продавач има и свое предположение за цените след въвеждане на еврото. „При всички положения цените ще са по-високи. Няма да са едно към едно, както сега. Ако един продукт струва 50 стотинки, после да е 25 евро цента – няма как да стане“, твърди жената.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ