Атанас Славов: Промените в Конституцията са в рамките на допустимите изменения от обикновено НС

payimage-610285

Когато Народното събрание променя Конституцията, то е учредителна власт. С промените парламентът пое отговорността за развитието на България като европейска правова държава. Надявам се тази конституционна воля да бъде зачетена от Конституционния съд. Това заяви за БНР министърът на правосъдието Атанас Славов.

Той изказа предположение, че ако КС ще се произнася по същността на зададените въпроси за противоконституционност, няма да се фокусира върху процедурата. „Нямам притеснения по приетите текстове“, заяви министърът на правосъдието и подчерта, че съдебната реформа е била акцентът на неговото участие в конституционения процес.

„Тези промени са в рамките на допустимите изменения на Конституцията от обикновено Народно събрание, действащо като производна учредителна власт. Надявам се и КС в тази посока ще направи преценка“, каза още той.

Според Славов процедурните срокове за промяна в Конституцията са били спазени: „Да, срокът от два месеца беше спазен, някои биха казали, че на минимума, но все пак беше. Няма как със задна дата КС да направи тълкуване на тях. Няма как и при протекъл вече конституционен процес различно тълкуване на тези срокове да обезсмисли самите приети разпоредби“, категоричен е Славов.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ