Гордей се, България! Наши ученици се завърнаха от Казахстан с пълен комплект медали по математика

170523780648989

Отборът на бургаската ППМГ „Акад. Никола Обрешков“ завоюва пореден успех за морския град. Момчетата и момичетата от елитната гимназия се завърнаха от Казахстан с пълен комплект медали, спечелени на Международната Жаутикова олимпиада. Блестящи по математика – златото грабна Ангел Христов, среброто отиде при Петко Лазаров, а бронзът при Ванеса Калинова. Успех за ППМГ има и в направление „Физика“, където Георги Костадинов успя да стане трети в света, предава Флагман.

По време на олимпиадата техният ментор и всеотдаен учител Ганка Вътева бе с тях да ги подкрепя. Това е пореден успех на отбора на ППМГ „Акад. Никола Обрешков“ на подобно състезание, с което гимназията се затвърждава като една от най-добрите по отношение на подготовката на учениците.

Международната Жаутикова олимпиада по традиция се провежда в Казахстан. Тя носи името на известния казахстански математика Оримбек Жаутиков (1911-1989). Всяко училище, което участва в надпреварата, се представя с отбор от 7 ученици – трима по математика, двама по физика и двама по информатика. Вклчючва 3 състезания по предметите, а всяко от тях е съвсем сходно по трудност със задачите от международните олимпиади IMO, IPhO и IOI.

Темите се определят от международни журита, в които участват известни специалисти от няколко страни, повечето от които са членове на журитата и на международните олимпиади. Проверката на писмените работи се осъществява от членовете на тези журита. Резултатите от олимпиадата дават възможност да се сравняват качествата на участващите училища от различни държави и да се прави рейтинг. Постоянен домакин е РСФМШИ – Републиканско физико-математическо училище-интернат за даровити деца на името на О. Жаутиков, което се намира в доскорошната столица на Казахстан – гр. Алмати. Първото издание на IZhO е било през 2005 г., когато участие взимат 189 участници в 15 отбора.

На тазгодишната олимпиада, както е видно от резултатите, всеки един от участвалите в отбора на ППМГ „Акад. Никола Обрешков“ ученици в направление „Математика“ е спечелил медал.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ