Георг Георгиев смълча НС: Когато сме обединени, сме силни! Извличаме важна поука от миналото

payimage-602178

С декларация в пленарната зала от парламентарната група на ГЕРБ-СДС отбелязаха Международния ден на религиозната толерантност, който се отбелязва днес. Депутатът и председател на Комисия по правата на човека, вероизповеданията и жалбите на гражданите Георг Георгиев посочи, че толерантността се състои в признаване правото на другите да бъде уважавана както тяхната личност, така и тяхната идентичност, предава БТА.

Не случайно в Преамбюла на Организацията на обединените нации (ООН) е утвърдено, че народите на ООН практикуват толерантност и живеят заедно в мир, каза народният представител. Той напомни, че и в декларацията на ЮНЕСКО за принципите на търпимостта понятието „търпимост“ се определя като зачитане на многообразието на културните различия.

България има дългогодишни традиции по отношение на религиозната и етническа толерантност. От столетия на територията на страната живеят в мир хора от разнообразен етнически произход – българи, турци, арменци, евреи, роми и др., заяви Георгиев. Двете най-големи религиозни общности са християнската и мюсюлманската – какъв по-добър пример за толерантно отношение и взаимоуважение от уникалния български етнически модел, чието опазване и развитие е политически, граждански и социален дълг на всички и най-вече на нас, стоящите в тази зала, каза още депутатът. По думите му българите са съумели да запазят с години толерантността. Депутатът каза, че „когато се обръщаме към миналото, следва да извличаме важна поука“, че когато сме обединени и непримирими срещу злото, фанатизма, крайностите, агресията, дискриминацията, ксенофобията и езика на омразата, тогава сме истински силни.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ