Белазелков: Който иска да упражни натиск върху мен, ще трябва да тренира мускули. Едва ли ще успее

борислав белазелков

Този, който иска да упражни неправомерен натиск върху мен, ще трябва доста да тренира мускули и едва ли ще успее. Това заяви Борислав Белазелков по време на изслушването си в Конституционна комисия по повод стартираната процедура за избор на конституционни съдии от парламентарната квота, предаде репортер на „Фокус“.

Той е кандидатът на ПП-ДБ за конституционен съдия. Неговата кандидатура бе представена от Никола Минчев пред състава на комисията.

Белазелков заяви, че той е предложен пред групата на „Продължаваме промяната – Демократична България“ от Христо Иванов. По думите на Белазелков, за да стане квотата на парламента обществена, каквито гласове имало при обсъждането на промените в основния закон, много зависело каква е концепцията на лицето, посочено за кандидат: „Квотата ще бъде гражданска, ако вие познавате вашите кандидатите не по приказките, а по действията им“.

Белазелков бе попитан за еднополовите бракове. Той изрично поясни, че не е бил питан по този въпрос нито от политическата група на ПП-ДБ, нито от някоя друга парламентарна група.

„Този въпрос не съм го дискутирал с политическата партия, която ме е номинирала. Това, което бих могъл да кажа е, че бракът като тайнство, няма как да бъде изживян от еднополова двойка и не случайно няма нито една религия, която да признава еднополовите двойки“, заяви Белазелков.

„Що се отнася до гражданския брак, той е сделка. Законодателният орган да реши какво ще прави със сделката“, допълни той.

Номинираният за конституционен съдия каза още, че няма как да се очаква Конституционният съд да каже колко са половете.

По повод появилата се информация в общественото пространство, че като юрист е работил в полза на частните съдебни изпълнители, той каза следното: „Аз съм един от основните автори на Закона за ЧСИ-та. Искам да кажа на първо място, че според мен правовата държава включва изпълнение на задълженията, още повече, ако тези задължения са признати от съдебно решение. Според мен да не се изпълняват съдебни решение, е елемент на неправовата държава“.

Белазелков каза още, че в момента Народното събрание не изработва най-добрите закони, а това налагало намеса на Конституционният съд. Кандидатът коментира, че съдиите трябва да бъдат независими.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ