Майката на Даная с кърваво писмо до Денков: Отстраняването на този човек може да спаси човешки живот

ани стоянова, майка на даная

УВАЖАЕМИ АКАД. ДЕНКОВ, Настояваме, молим Ви и Ви доверяваме надеждите си, че фактите за смъртта на 15-годишната Даная Кулева в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ ще бъдат установени по безспорен начин. Затова Ви молим до установяването на тези факти директорът на болницата за д-р Валентин Димитров да бъде незабавно временно отстранен.

Това пише Ани Стоянова, майка на починалата 15-годишна Даная и председател на Фондация „Даная“, в отворено писмо до премиера акад. Николай Денков. Публикуваме писмото без редакторска намеса:

„1. На среща с министъра на здравеопазването проф. Хинков на 17 януари 2024 г. получихме неговото уверение, че ще издаде незабавна заповед за нова подробна и обективна проверка по случая с Даная. Нейната цел е да установи направени ли са медицински пропуски в резултат на некомпетентно управление, бездействие или злоупотреби с животоспасяващи лекарства и дали е бил неправомерно ограничен достъпът на нуждаещи се пациенти до тези животоспасяващи препарати. Основания за тези съмнения се съдържат в одитния доклад на болницата и в журналистическото разследване на разследващия репортер Валя Ахчиева, излъчено на 16 януари 2024 г.

Проф. Хинков потвърди, че комисията ще има срок за извършване на проверката и становище по установените факти не по-късно от 28.02.2024 г. Тя ще бъде съставена от представители на следните институции:

– 2 ма проверяващи от ИАМН;

– 2 ма проверяващи от ИАЛ;

– 2 ма проверяващи от НЗОК;

– 2 ма проверяващи от звено “Одит” на МЗ.

2. Настояваме за временното отстраняване на директора Димитров, докато проверката тече, като ключово условие за нейната обективност и обществена състоятелност, тъй като той е заинтересована страна в качеството му на отговорен за организацията на дейността на болницата. Отстраняването на директора ще предотврати евентуални негови опити за влияние върху процеса или резултатите на проверката, както и за възможна манипулация на фактите.

3. Смъртта на Даная надхвърли размерите на частен казус. Финансовите нередности, разкрити при първоначалния вътрешен одит на МЗ, доведоха до решението за освобождаване на директора Димитров. Разследването на Валя Ахчиева обаче установява нови факти за злоупотреби с животоспасяващи медикаменти и лошо управление – това поставя множество нови въпроси, включително за връзката между финансовите нередности и погубени човешки животи. Отстраняването на Димитров след тези шокиращи журналистически разкрития, независимо дали нередностите се дължат на некомпетентност, или на корупция, е стъпка към честния анализ на състоянието, подобряване на организацията в болницата и най-важното – може да спаси човешки живот.

4. В журналистическото разследване на г-жа Ахчиева силно впечатление правят противоречивите и противоречащите си твърдения на различните служители на болница „Пирогов“, които се разминават с фактите в медицинската документация. От тях става ясно, че няма организация за адекватна и навременна медицинска помощ за нашите деца. Но се разбира и че за един пациент се изписват медикаменти за близо 3 000 000 лв. (3 милиона лв.), без за това да са приведени медицински мотиви, а за други пациенти, включително за Даная, не е изписана нито една доза от животоспасяващата терапия NovoSeven, пак без медицински аргументи.

5. В контекста на усилията, които България полага за борба с корупцията, на силното обществено недоверие към здравната система, както и на скорошните разговори с международни експерти, които ще съветват правителството за необходимите антикорупционни мерки, вярваме, че при такива шокиращи казуси България, като правова държава, е необходимо да създаде условия за истински ефективна борба с корупционните практики. Особено, когато техните жертви са деца, чиято смърт може би е била предотвратима.

Дата: 19. 01. 2024 г. С уважение, Ани Стоянова, Майка на Даная и Председател на УС“.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ