Щабът се коригира! Не въвежда грипна епидемия в Пловдив, а само противоепидемични мерки

Screenshot 2024-01-19 at 14.01.16

Областният оперативен щаб за борба с грипните епидемии внесе важна корекция. В Пловдив и областта не е обявена грипна епидемия, а само са въвеждане на противоепидемички мерки. Това става ясно от допълнително прессъобщение, разпространено малко по-късно от Областна управа.

Както медията ни писа, във връзка със зачестилите случаи на боледуващи и ръста на отсъстващи ученици, щабът въведе филтър в учебни и детски заведения, както и реши да отложи профилактичните прегледи, задължителните имунизации, ограничени са и свижданията на болните.

В първоначално изпратеното съобщение бе заявено следното: „Щабът реши да бъде обявена грипна епидемия в Пловдив и областта, която да влезе в сила от следващата седмица“. След 40 минути обаче пристигна корекция, която гласи: „Щабът реши да бъдат обявени противоепидемични мерки в Пловдив и областта…“.

Няма промяна в срока за налагане на мерки – седмицата на 22 до 28 януари.Разликата между двете, разбира се, е съществена, тъй като още вчера от Регионалната здравна инспекция уточниха, че заболеваемостта е достигнала епидемични стойности, но въпреки това ситуацията е стабилна. Все още не се предвижда обявяване на грипна ваканция при учениците, тъй като отсъстващите са 17% при граница от 30%. В лечените заведение има достатъчно свободни леста, а аптечната мрежа няма претоварване.

А днес директорът на РЗИ д-р Сийка Димчева очерта подобна картина и заяви, че ситуацията се следи непрекъснато от служителите им.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ