Погром след напускането на руските дипломати в Русе: Изтръгвали вратите с касите, батериите на мивките…

консулство русе

Руските дипломати, изгонени от Генералното консулство на Руската федерация в Русе през юни 2022 г., са нанесли огромни щети на сградата при напускането. Те свалили касите на вратите и крановете на мивките, липсват мебели и кухненско оборудване.

Това разказа пред БНР арх. Венцислав Илиев, който е автор на проекта на сградата. Сградата е необитаема от напускането на дипломатите.

Във вторник специална комисия е направила оглед на състоянието ѝ и констатира, че са нанесени щети на имуществото при напускането на обитателите.

Сградата, в която се помещаваше дипломатическата мисия на Съветския съюз, а след това на Руската федерация в Русе, е на изключително атрактивно място в града, с просторна градина и двуетажна постройка за административни и жилищни нужди. Имотът е частна общинска собственост и от 1985 г. насам в бюджета на града са влизали наеми.

След като бе взето правителствено решение за изгонването на 200 руски служители в дипломатически служби, руснаците от консулството в Русе напуснаха. Не последва никакъв скандал, но се оказа скандално състоянието, в което са оставили сградата.

„Вчера реших да отида и да видя какво става. Останах изненадан, че ги няма касите на вратите и помислих, че Общината ги е свалила. На втория етаж, където са апартаментите, всичко беше махнато. Тук и там липсваха и крановете на мивките“, разказа архитект Илиев.

„За да е по-разбираемо, ще обобщя – при напускането си от Русе дипломатите са изтръгвали вратите на стаите с касите, батериите на мивките, леглата, мебелите, кухненското оборудване – все неща, които на малцина би им хрумнало да отнесат в родината си“, обобщи той.

Преди да стане дипломатическа мисия на терена в кв. „Възраждане“ е имало детска ясла. През 1984 г. обаче, по време на смяната на имената на мюсюлманите, партията взема решение да създаде след повече от 100 години отново Генерално консулство на руснаците в Русе.

В тогавашната „Проектантска организация“ двама млади архитекти получават задача да преустроят детската ясла в дипломатически комплекс. Печели проектът, който се отличава с функционалност и хармония на арх. Венцилав Илиев. Срокът за работа е 9 месеца – от – до. Започват през януари и през септември идват другарите от Съветския съюз.

„Това ме накара всеки ден да бъда на обекта и всеки един детайл минаваше през мен. Направихме обзавеждане на кабинета на консула, на вицеконсула. Горе има пет апартамента. Задължително бяха изпълнени кухненските шкафове. Руснаците нищо не промениха през тези години. От октомври 1985 година, когато подписахме Акт 16, до вчера аз съм влизал само един единствен път“.

В приземния етаж има сауна и подземна конструкция за дизел агрегат. Оградата, която по проект е била метална, някъде през 90-те е зазидана и опасана с бодлива тел.

„Трябва да бъде сформирана юридическа комисия, която да разгледа всички договори, които са били сключени за отдаването под наем на този имот. Той принадлежи на гражданите на Русе. Време е да му се придаде някакъв смисъл с нова цел. Да спре да изглежда като бастион – с вишки, охрани, бодлива тел, недостъпен, а хората да изпитват страх, когато се приближават. Това символизираше Руската федерация и продължава да го символизира в цяла Европа. В техните глави всичко, което са имали на разположение, им е бащиния. Бих препоръчал на Руската федерация да си вземе и Паметника на Съветската армия в съседство и да си го приберат и него“, коментира общинският съветник Деян Герасимов.

След изнасянето на руските дипломати ще се наложи ремонт на сградата. Не е ясно кой от общинската администрация е приел обекта в този вид и дали сградата е посетена непосредствено след напускането им.

Архитектът, проектирал сградата, предлага тя да остане общинска.

„Може да стане приемна на Общината. То си е направо като хотел“.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ