Мария Габриел със смразяващи данни: През 2023г. над 20 жени са били убити от мъже в България

payimage-612659

През 2023 г. над 20 жени са били убити от мъже в България. Това посочва вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел в приветствие към конференцията за противодействие на домашното насилие: от дома до работното място, предаде БТА. Регистрираните случаи на домашно насилие са били почти 1400, добавя Габриел.

Приветствие беше прочетено от Димитър Стоянов – съветник на председателя на Националния съвет за превенция и защита от домашното насилие. През септември правителството реши Габриел да бъде председател на Националния съвет за превенция и защита от домашното насилие.

Домашното насилие в България е едно от големите предизвикателства, с които се сблъскваме. Решенията за него често пъти не се оказват нито бързи, нито лесни, но те не са невъзможни и ние сме доказали, че можем да намираме правилните решения, когато работим заедно, посочва Габриел в приветствието си. Следващите месеци темата за борбата с домашното насилие ще бъде ключова в контекста на Белгийското председателство на Съвета на ЕС, добавя вицепремиерът.

Темата за домашното насилие не следва да бъде оставяна встрани, смята заместник-министърът на правосъдието Георги Николов. В последните дни, месеци, години тя е основна тема, касаеща обществените отношения. Не бива да спират разговорите и обсъжданията по тази тема до изкореняването на това уродливо деяние в нашето общество, коментира по време на конференцията Николов.

Институциите правят необходимото с цел минимизиране и организиране на действията на институциите за превенция от домашното насилие, каза той. По думите му държавата, подкрепена от неправителствения сектор, ще продължи да действа последователно и упорито за изкореняване на това грозно явление в нашето общество.

Николов припомни и представеното в края на м.г. мобилно приложение „Помогни ми“, което следва да осигурява защита и анонимност на жертвите на домашно насилие.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ