Лекарските кабинети се късат по шевовете! Проф. Христова: Февруари ще има твърде много болни

проф ива христова

Февруари ще има твърде много болни. Дори и да минем пика, няма изведнъж да спадне заболяемостта. Това каза професор Ива Христова от Националния център по заразни и паразитни болести в предаването „Здравето на фокус“ на Радио „Фокус“ във връзка с грипната епидемия в страната.

„Не може да се каже че има някакви изненади (бел. от ред. – с грипната епидемия) – с пик в края на януари, с постепенно намаляване на случаите през февруари, което означава, че и февруари ще има твърде много болни“, заяви професорът.

Проф. Христова обясни, че повечето болни в момента са по-скоро с грип, отколкото от COVID-19: „В момента всъщност, когато човек не се чувства добре, е много по-вероятно да е болен от грип отколкото от COVID или другите респираторни заболявания“.

По думите ѝ всяка трета или четвърта от изследваните проби е положителна за грип: „В референтната лаборатория на Националния център вече всяка трета или четвърта от изследваните проби е положителна за грип. Много висок процент. В Европа е подобно“, обясни тя.

Проф. Христова каза още, че не очаква в столицата да бъде обявена грипна епидемия.

„За София град стойностите са по-ниски от средните за страната, което означава че ако изобщо се обяви грипна епидемия за София, в което се съмнявам, може би ще е доста по-нататък, ниски са стойностите“, коментира тя.

Здравният експерт предупреди, че данните не са съвсем точни, тъй като много хора изобщо не се диагностицират.

„Една голяма част от хората остават недиагностицирани. И въпреки това винаги има  един постоянен процент хора , които все пак си обръщат внимание и се диагностицират. Сред тях силно нараства заболяемостта“, каза още тя.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ