Любен Дилов-син: Логично е Радев да се съпротивлява, властта му се изплъзва! 3г управляваше пряко

любен дилов син

Полагането на клетва от страна на двамата конституционни съдии продължава да е широко обсъждана и коментирана тема.

Клетвата на новите двама конституционни съдии от квотата на Народното събрание и отказът на държавния глава да присъства на церемонията продължава да бъде водеща тема. Уронва ли това легитимността на новото попълнение магистрати?

Според ГЕРБ с поведението си Радев оказва натиск върху Конституционни съд. За опозицията, в лицето на „Има такъв народ“, изборът на новите двама е „порочен и неморален“.

Новоизбраният конституционен съдия Десислава Атанасова беше защитена от своя вече бивш колега, депутатът Любен Дилов-син. По неговите думи тя е правилен избор за поста, а на критиците конституционалисти отговори: „Те искат Конституционният съд да бъде тази кула от слонова кост, в която едни хора се занимават само с академични казуси. А всъщност с възможността доста повече хора да сезират Конституционния съд по конкретни дела, той се връща много повече в реалния живот. Според мен Деси Атанасова е изключително полезна в този състав и ще видим наистина интересни решения.“

Любен-Дилов син е категоричен – макар че президентът Румен Радев отсъства на церемонията по встъпването в длъжност, клетвата на новите конституционни съдии е легитимна и няма как да бъде оспорена.

„Ние му дадохме тази възможност, той три години управляваше директно, пряко с власт, която никой друг в българската история нямаше, каквато имаше той. И в момента, когато тези властови ресурси му се изплъзват, логично е той да се съпротивлява“, каза още по „България Он Еър“ Любен Дилов – син.

Според депутата от ИТН Ивайло Вълчев, твърденията на Делян Пеевски за бъдещ политически проект на Румен Радев са спекулативни хипотези, които да доведат до импийчмънт.

„Процедура по импийчмънт, звучи ми доста екзотично, макар че, честно казано, в този парламент, където хрумванията идват днес, а утре вече се превръщат в решения, се нагледахме. Не е от вчера или днес желанието на управляващата сглобка да измъкне колкото се може повече неща от ръцете на президентската институция и от нейното влияние“, коментира Вълчев.

Опозицията в парламента – „Възраждане“, БСП и ИТН, както и президентът, сезираха КС за избора на новопостъпилите съдии. Няма срок, в който институцията трябва да се произнесе по внесените жалби.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ