Министър Тагарев бие аларма: България закъснява с изграждането на инфраструктурата за F-16

payimage-611110

България закъснява с изграждането на инфраструктурата, необходима за приемането и стопанисването на изтребителите F-16 Block 70. Надеждите са поне да се спазят крайните срокове, заложени в договорите. Това съобщава министърът на отбраната Тодор Тагарев.

През пролетта на 2020 г. са предприети първите дейности, свързани с последващото изграждане на инфраструктура – нови сгради и съоръжения, и модернизиране на такива в района на 3-та авиационна база с цел осигуряване на изискващите се условия за съхранение, поддръжка и експлоатация на самолетите.

Предвидените за изграждане обекти са основно в две направления: обекти, пряко свързани с приемане на самолет F-16 Block 70, и такива, свързани с подобряване на съществуваща инфраструктура. От страна на Военновъздушните сили (ВВС) са изготвени изходни данни поотделно за проектирането па обектите основно в периода от месец август до месец октомври 2020 г. Въз основа на постъпилите данни са изготвени и утвърдени задания за проектиране. Инвестиционният процес е стартирал без да е налице обща визия, окончателна цялостна концепция за необходимата инфраструктура за самолет F-16 и при липсата на пълна информация по отношение на изискванията към отделните обекти, съобщава още министърът.

Предвидени за изпълнение са общо 49 броя обекти, като на този етап са сключени 90 договора за 48 от обектите. Забавяне се отчита при процеса по проектирането и изграждането на един от контролно-пропускателните пунктове.

Основните причини за допуснатото забавяне са свързани с липсата на цялостна визия за изграждане на инфраструктурата, недостатъчна информация по отношение на специфични изисквания към обектите, които следва да бъдат съобразени при проектирането, както и за условията на които трябва да отговорят, за да покрият изискванията на доставчика на самолетите. Това е наложило изготвянето на допълнения към заданията за проектиране, последващи няколкократни преработвания на инвестиционните проекти от изпълнителите и в резултат до продължително съгласуване на проектните разработки.

Негативно отражение върху последващото изпълнение на сключените договори оказват и множество други фактори, признава министърът. Става въпрос за кризата с ковид-19, годините с висока инфлация, и други, които създават затруднения при логистиката и доставките, както и липсата на някои от основните строителни материали.

Всичко това е поставило под риск срочното изпълнение на договорите.

Заради тези причини изпълнителите на ремонтите са поискали от МО да индексира стойността на някои от договорите, а на други – да удължи срока за изпълнение. Това налага сключването на допълнителни споразумения към 18 договора.

Към настоящия момент, обаче, ръководството на министерството очаква изпълнението на дейностите по сключените договори да бъде съобразено със заложените времеви графици, като до края на 2024 г. окончателно приключат дейностите по сключените договори, които са пряко свързани с приемането на самолетите, а изпълнението на дейностите по останалите обекти се очаква да приключи през първото тримесечие на 2025 г.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ