„Няма скандал. Опитват да ми нанесат репутационна щета“. Асен очаква да остане министър след ротацията

асен василев

Няма никаква драма със сградата на „Чаталджа”. Това коментира в предаването „На Фокус” с Лора Крумова по Нова тв министърът на финансите Асен Василев, коментирайки скандала със сградата на ул. „Чаталджа“ 3 в София.

Сградата е купена от фирмата, от която аз съм излязъл още преди да вляза в първия служебен кабинет на Румен Радев през 2021 година. Сградата е купена с банков кредит, обясни той.

„Не мисля, че има скандал. Има опит да се нанесе репутационна щета срещу мен, за което завеждаме дело срещу Чобанов и „Bird“, защото изнасят невярна информация“, категоричен бе Асев Василев.

Не мисля, че закъснях с реакцията. 24 часа по-късно пуснахме пресрелийз, който показва фактологията, и че няма никаква драма. Не мисля, че има скандал. Има опит да се нанесе репутационна щета. Затова ще заведем дело срещу Чобанов и Бърд, защото изнася невярна информация, изтъкна финансовият министър.

„Това е серия от атаки, която върви срещу мен. Преди Коледа атаките бяха по професионална линия, но всичко умря, като направихме дефицит от 2.2 %. Сега се върви по жълтия спектър на атаките“, каза още той.

„Не мога да кажа как се е появила подкрепата на Борисов и Пеевски. Трябва да питате тях дали е искрена, след подкрепата не съм говорил с тях. Така или иначе няма тема“, каза още финансовият министър.

„Не ми е искано обяснение от външни партньори, никой не гледа на това сериозно. Никой не ме е питал в нито един разговор по тази тема. Когато се разгаряше темата, аз бях в Брюксел и Давос, за да говорим за еврозоната“, разкри още той.

„Себастиан го познавам от 10-15 години. Не сме особено близки. Той беше инвеститор в компанията, в която работех. 2021 година тя бе прехвърлена на Марио Сотиров и на Кристиян и Себастиан, оттам нататък нямам нищо общо с този бизнес“, уточни Василев.

„Съдя г-н Чобанов, защото той трябва да е наясно. Той ме пита и аз му отговорих. Официално, дали съм собственик, и той въпреки това тиражира лъжите. Когато купите апартамент или продадете фирма стария собственик не може да внесе новите обстоятелства“, обясни още той.

По думите му, бившата му компания не е осъдена, а е предявен иск.

„Това също е грешка. Не е осъдена компанията, а е предявен иск за обезпечение между двете компании. Той не е минал нито през съд, нито през арбитраж. Той (Себастиан) е управител на бившата компания, защото е основен инвеститор на компанията. В момента има някакво неразбирателство със Сотиров и се борят за надмощие“, обясни Василев.

По думите на финансовия министър се е появил купувач за фирмата и в момента двамата ѝ собственици се опитват да се разберат кой колко пари ще вземе.

„Този тип опити за бродиране на тема, е причината да се занимаваме с жълти истории, вместо да се занимаваме с реалните проблеми на държавата“, ядоса се Василев.

„Това е все едно, че преди две години да си продадете колата, и сега да ви питат защо тази кола в съденото село е ударила колата на съсед“, уточни той.

Лобистката фирма бе наета през декември, прозрачно. Наета е преди скандала. Тя има за цел едно единствено нещо, да осигури възможности за защита интересите на българската държава, разясни Василев.

„Чобанов знае, че аз не съм собственик, но той твърди, че съм. Собственик е Бредшнайдер. Това дали го е отбелязал или не е друг въпрос. Не съм собственик на компанията от май 2021 година. Това е надлежно записано във входящата ми декларация на министър“, върна се на темата Василев с още обяснения.

Що се отнася до фирмата на Станислава Арнаудова, Василев каза, че не една фирма, а три фирми разпространяват електронните винетки.

„Цената, която е платила Станислава Арнаудова, е под пазарната цена за имотите в този район. Смятам, че това е изключително изгодна сделка. Защо е продадена под пазарната цена трябва да питате г-н Лорер, аз не съм в тази компания от 2021 г. Никога не съм виждал Станислава Арнаудова“, каза още финансовият министър.

Асен Василев обясни, че няма как покупката на имота на „Чаталджа“ да е „отблагодаряване“.

Той припомни, че по европейска директива не се прилага Законът за обществените поръчки и добави, че по-важното е, че правителството на „Продължаваме промяната“ всъщност демонополизира пазара като е пуснало да има и други участници.

„Ако нещо се е случило, ние по-скоро сме навредили на този бизнес, отколкото да му помогнем“, подчерта той.

„Партията е наела този имот, защото като я формирахме за един месец, имаше свободен имот и ги използвахме. Решението не съм го взимал аз. Всичко е декларирано в Сметна палата. В момента, в който е продаден имота, партията спира да го използва. Мястото е хубаво удобно, на комуникативно място с паркинг. Твърдението , че са се наливали държавни пари в мястото е смешка“, каза Василев.

„Не мисля, че скандалът ще се отрази на ротацията. Никога не съм бил вицепремиер , нямам и намерение. Винаги съм искал да бъда само министър на финансите. Аз никога е нямало да бъда вицепремиер, никога не съм държал“, заяви той.

Думите му определено изненадаха водещата Лора Крумова. „Чакайте малко. Аз слушах Николай Денков да казва колко е хубаво да има двама вицепремиери. Вие ме изненадвате с това, което казвате“, посочи тя.

„Не мога да ви кажа дали ще бъда, това ще го реши парламентът. Няма да се противя, но никога не ми е било цел“, коментира той предстоящата смяна на премиери и, евентуално, на министри.

Важното нещо е финансовата политика, важното за българските граждани са техните доходи, дали ще влезем в еврозоната“, подчерта той.

Асен Василев уточни, че за момента страната ни се бори да стане част от еврозоната на 1 януари 2025 година. „Това е датата, която дискутираме с всички европейски партньори”, добави той.

По думите му доходите в страната растат два пъти по-бързо от инфлацията.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ