Млад учител от Пловдив създаде логото за присъединяването ни към Еврозоната

1983588

24-годишният преподавател в Математическата гимназия в Пловдив Георги Георгиев спечели конкурса за изработване на лого и слоган на кампанията за присъединяване на България към Еврозоната. Неговият проект беше предпочетен от журито измежду общо 22 предложения на автори, колективи и фирми, участвали в конкурса на Министерството на финансите. Логото съдържа изображение на българския трибагреник, вплетен в знака на еврото, а слоганът му „Единството е сила“ е вдъхновен от легендата за хан Кубрат, неговите синове и снопа пръчки.

„Това беше първата идея, която ми дойде. Понякога така се случва“, споделя Георги. „Понякога се редуват идея след идея, докато се спреш на крайното решение, а в други случаи ти идва още от първия път. Така стана и с тази идея. Просто реших, че си заслужава да я реализирам и да участвам в конкурса“, разказва той.

Младият учител преподава „Компютърна графика и дизайн“ на дванадесетокласници в Математическата гимназия „Акад. Кирил Попов“ в Пловдив. Учениците му са бъдещи програмисти. Занимават се и с уеб дизайн, като основната им задача е писане на код. Заедно с това обаче е необходимо да изградят и визуална култура, на което ги учи Георги.

Самият той се занимава с дизайн и визулна комуникация от повече от 10 години. Завършил е „Рекламна графика“ в Художествената гимназия в Пловдив, където учители по специалността са му Костадин Отонов и Борис Богданов. Дипломира се в Националната художествена академия със специалност „Плакат и визуална комуникация“ при проф. Николай Младенов, а в момента завършва там и магистратура „Визуална комуникация“ при доц. Ненко Атанасов и проф. Иван Газдов.

Освен на бъдещите програмисти в Математическата гимназия, Георги преподава на деца от детска градина „Кокиче“ в Пловдив.

„Там рисувам с деца на предучилищна възраст. При малките деца е добре да се проследява в каква възраст какво точно и как рисуват“, казва Георги. В тази възраст децата се развиват много бързо. За всяка година си има графика какво би трябвало да рисуват, как да възприемат света и цветовете, колко човекоподобно е нещото, което рисуват. „Хубаво това да се следи, защото показва и много неща за здравословно и емоционалното им състояние“, казва младият преподавател.

Той предстои да се дипломира като магистър до седмицa. След това планира да работи по специалността си, но заедно с това да продължи и да преподава.

„Смятам, че още от гимназията ми е дадено много от моите преподаватели и е хубаво това да се връща, а на младите хора, които искат да се занимават дизайн, да им се преподава качествено“, казва Георги Георгиев.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ