Нинова със сигнали срещу 4 служебни министри за злоупотреби и далавери: Радев се крие зад вратата!

payimage-606900

Сигнали срещу четирима служебни министри и двама областни управители, назначени от президента Румен Радев – това е сметката, с която соцлидерката Корнелия Нинова отчете, че партията й не е чакала Делян Пеевски, за да сезира за съмнения срещу президентските хора.

„Не сме чакали Делян Пеевки сега да реши, че има корупция в служебните кабинети. Ние го знаем. Не си служим със слухове и жълти медии“, заяви соцлидерката.

На брифинг на „Позитано“ 20 тя представи сигнали, които са подавали до прокуратурата, както и оплакване до Инспектората на ВСС за липса на реакция от институциите, предава 24 часа.

Нинова обясни, че вчера президентът е призовал, който има сигнали да ги даде. „Цяла година се занимаваме с това. Носим отговорност за това. Борисов, който пръв спомена и въведе „Пътя на Копринката“ , се скри и дума не казва. Призоваваме го да докаже това, което е имал предвид. Очевидно се в скатал и чака да види накъде ще задуха вятърът, коментира още тя.

А на въпрос дали БСП е сигнализирала срещу имената, споменати от Пеевски, тя отбеляза, че не е. Има обаче за. министри и областни управители, назначени от президента. „Интересно е как отговаря Гълъб Донев без грам самокритика или желание това да бъде разкрито, добави още тя.

Нинова не знае и за“ Пътя на Копринката“.“ Копринката не ни интересува, не е бил предмет на тези сигнали. Да, бил е член на партийната организация по времето на Гергов и толкова“, каза тя, но подчерта, че няма да използва слухове.

„Нашата работа е да осветлим корупционната практика и да сезираме органите, направили сме го. Тези пари трябват на България, а не да си пълнят джобовете“, каза шефката на БСП.

За нас борбата с корупцията е абсолютно принципна, независимо кой управлява, настоя Нинова. И подчерта, че БСП е внасяла сигнали и срещу управлението на Бойко Борисов, и срещу кабинета на Кирил Петков. Правили сме го с отговорност, институционално и без страх и за служебните кабинети на президента, каза още тя.

Първият им сигнал е от 23 декември 2022 г. последният – от 24 януари 2024 г.

Сигналите са били срещу министъра на правосъдието, на електронното управление, социалния министър и този на индустрията и икономиката. В парламента са задали и питания за двама областни управители, назначени от Радев – на София и Хасково. Става въпрос за обществени поръчки, далавери с имоти. Сигнализирали сме и Инспектората към ВСС, че по наши сигнали прокуратурата не реагира в законоустановения срок, заяви Нинова. Има 8 питания и 8 дискусии за корупция за контрабанден канал в Хасково, горива за дирекцията за изтърпяване на наказанията, продажба на имоти, доставка за храни и напитки за затворите…

„Ако прокуратурата не може да си намери преписките, ние ще им ги дадем и ще им припомним. Това е принципно отношение, корупцията е най-големият бич“, изтъкна Нинова.

На въпрос за вероятността Радев да подготвя нова партия Нинова каза: „Преживяхме няколко негови и сме тук и сме в НС, страх от поредната не изпитваме“ .

Тя смята, че Радев наистина готви нова партия, след като е потвърдил, че има нужда от такава алтернатива. „Това е поредният му ход. Нередно е“, каза Нинова. И го посъветва, ако иска партия първо да напусне и да се яви на избори.“ Другото е да се криеш зад вратата на президентството и да инженерства поредния проект“, смята тя. И напомни, че той е създал ПП.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ