Пловдивчанин иска 10 000 лв. от общината, страдал заради заповед да събори преграда

Image_16941279_40_0

Живеещ в кв. „Коматево“ пловдивчанин заведе дело срещу общината и поиска 10 000 лв. като компенсация заради влошеното си здраве в резултат на заповед да събори преграда в имота си. Тя била издадена от кмета на район „Южен“ през юни 2021 г. и потвърдена от Административния съд в Пловдив. След това обаче е отменена от ВАС с мотива, че въпросната преграда не е строеж по смисъла на Закона за устройство на територията, защото ламаринените плоскости са закрепени с болтове и лесно може да бъдат демонтирани.

Докато делата приключат, човекът преживял стрес, притеснение, уплаха, негодувание, възмущение, достойнството му било уронено от воденото срещу него административно производство, отчуждил се от близките си и приятелите с и му се наложило често да посещава лекари, защото има проблеми с кръвното, а диабетът му се обострил.

В хода на делото са разпитани негови близки, които потвърждават за преживените негативни емоции. Състав на Пловдивския административен съд обаче не намира връзка между издаването на заповедта и влошаването на здравето на мъжа. „Отрицателните емоционални преживявания водят до реални психически болки и страдания, но от изготвената по делото експертиза не се доказва изобщо установената при ищеца болест да е следствие на конкретния акт, нито същата да е дала проявления на влошаване след него“, е записано в решението, с което искът е отхвърлен.

То не е окончателно и подлежи на обжалване пред ВАС.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ