В Пловдив почетоха 170 години от рождението на Стефан Стамболов

Screenshot 2024-01-31 at 11.58.43

С военен ритуал и полагане на венци и цветя в Пловдив бе отбелязана 170-тата годишнина от рождението на Стефан Стамболов на едноименния площад пред сградата на Община Пловдив.

„Нито една криза не минава без името на Стамболов да изплува, обяви водещият на церемонията“ – актьорът от Драматичен театър Пловдив – Симеон Алексиев. „За Стамболова е писано и се знае много“, каза той.

Актьорът цитира и английският дипломат Джордж Бюканън, който казва: „Аз бих искал в моето отечество да се ражда на 100 години по един Стамболов“.

Цитира и английският вестник „Таймс“, който пише: „Стамболов е природен държавен гений, с вродена и бързо развита дарба за държавническо мислене“.

Самият Стамболов казва за себе си: „Аз начертах пътя на България към Европа с римски павета“.

Слово за живота и делото му произнесе народният представител Радомир Чолаков. Той изтъкна, че преди 1989 година да се говори за Стамболов беше табу.

„От нас зависи да запазим България, ако не правим компромиси с достойнството ни като народ, както той го е правил и е доказал, че можем“, каза в словото си Чолаков.

Венци и цветя пред паметната плоча на Стефан Стамболов поднесоха кметът Костадин Димитров, областният управител Илия Зюмбилев, председателят на Общинския съвет Атанас Узунов, командирът на Съвместното командване на специалните операции генерал – майор Явор Матеев, кметове на райони, представители на политически партии и коалиции, омбудсманът, граждани, институции др.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ