Тагарев: Преговорите за членство на Украйна в ЕС налагат необходимостта от засилване на подкрепата

Image_16955829_40_0

Министърът на отбраната Тодор Тагарев участва днес, 31 януари, в неформалната среща на министрите на отбраната на държавите-членки на Европейския съюз (ЕС) в Брюксел, Белгия. Подкрепата на ЕС за Украйна, готовността на Съюза за отбрана с фокус върху индустриялния капацитет и предизвикателствата в региона на Сахел и Червено море бяха основните теми в дискусиите, пишат от пресцентъра на министерството на отбраната.

България се присъединява към консенсуса за продължаване на подкрепата на ЕС към Украйна във всички измерения, посочи министър Тагарев в изказването си. „Отварянето на преговорите за членство налагат необходимостта от засилване на подкрепата на ЕС за Украйна, допринасяне към ангажиментите за сигурността и постигане на съгласие по предложения Фонд за подпомогне на Украйна, което ще позволи на страната да се защитава и да възпира актове на агресия в бъдеще“ – заяви той. „Европейският инструмент за мир и Военната мисия на ЕС в подкрепа на Украйна са ключови елементи на бъдещите ангажименти на Съюза към Украйна в областта на сигурността“, посочи министърът на отбраната.

Европейската стратегия за отбранителна индустрия бе във фокуса на дискусиите, посветени на готовността на Съюза за отбрана. Министър Тагарев изрази очаквания новата стратегия на ЕС да постави политически цели и да създаде условия за засилване на цялостното сътрудничество и интеграция на ЕС в сигурността и отбраната. „Европейската стратегия за отбранителна индустрия следва да очертае ефективни начини за преодоляване на зависимостите на ЕС от суровини, енергийни и критични технологии, както и да въведе мерки и инструменти за повишаване на производството на отбранителни продукти, насърчаване на иновациите и конкурентоспособността на отбранителния сектор“, подчерта министърът на отбраната. Той акцентира и на очакваната нова Европейска програма за отбранителна индустрия, като посочи необходимостта тя да бъде амбициозна, да насърчи съвместното придобиване на отбранителни продукти и съвместните проекти и да е осигурена с достатъчно финансови средства от бюджета на ЕС.

Европейската стратегия за отбранителна индустрия се очаква да бъде разпространена от Европейската комисия в края на февруари. Тази година трябва да бъде готова и Европейската програма за отбранителна индустрия.

Министър Тагарев подкрепи стартирането на военноморска операция на ЕС в региона на Червено море, която трябва да осигури свобода на корабоплаването и защита на европейските интереси. Той подчерта значението на дипломатическите усилия и стратегическата комуникация за преодоляване на рисковете от ескалация на конфликта. Участие в дискусиите по тази тема взеха генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, заместник-генералният секретар на ООН по мироопазващите операции Жан-Пиер Лакроа и председателят на подкомисията по сигурност и отбрана на Европейския парламент Натали Лоазо.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ