United Group с позиция след изявлението на Киро: Това е недопустима намеса от страна на политик!

payimage-605727

Шокирани сме от изявлението, направено от г-н Кирил Петков, относно казуса „Булсатком“. На 31 януари г-н Петков спекулира с бъдещото решение на Комисията за защита на конкуренцията по повод тази сделка.

Това е недопустима намеса от страна на политик в работата на независим административен орган.

Съгласно българското законодателство КЗК е напълно независима от правителството.

Тя прилага конкурентното право и не се ръководи от политически съображения. Нейните производства са поверителни.

Разглеждането на казус „Булсатком“ продължава и решението все още не е прието и публикувано. Г-н Петков коментира потенциалното бъдещо решение, основано на слухове и предположения, разпространявани в медиите.

Това поведение нарушава българското законодателство и законодателството на ЕС. В ЕС Европейската комисия винаги се е противопоставяла на всякакво политическо влияние при разглеждането на сливания и придобивания.

Вярваме, че КЗК ще следва същия подход.

Вярваме в независимостта на българските институции и в тяхната способност да се противопоставят на явната намеса на политически лидери.

По-рано Кирил Петков заяви, че КЗК трябва да се смени незабавно. „Продължаваме промяната“ (ПП) ще инициира преговори за незабавна смяна на ръководния състав на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), който е с изтекъл мандат. Това обяви съпредседателят на партията Кирил Петков преди заседание на Националния съвет на формацията.

Повод за действията им е медийна публикация, според която антимонополният орган ще одобри сделка за придобиване на телекома „Булсатком“ от „Юнайтед груп“, собственици на „Виваком“.

Това би окрупнило собствеността на два от най-големите доставчици на телевизионни услуги у нас:

„За нас, когато се знае, че регулаторите трябва да бъдат сменени и когато знаем, че тука става дума за наистина докосване на хиляди български граждани и цените на тяхната телевизия, без бързо в последния момент с такава скорост да се взема решение – това е (като) типичните решения на КЗК от миналото.

И ние вярваме, че реформата в КЗК трябва да стане много бърза, не трябва да чакаме нито ден повече. Смяната на КЗК и смяната на закона трябва да стане огромен приоритет. И ние ще говорим с колегите от ГЕРБ в утрешния ден, защото този тип решения за нас са опасни“, каза Петков.

Преди дни изтече видео на негова среща с бизнесмена Спас Русев, който посредством свое дружество в момента притежава „Булсатком“. Според Петков двамата са обсъждали актуални въпроси, свързани с България.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ