Зърнопроизводителите гневни: Забраняват ни да протестираме, защото имало грип

payimage-613980

Властта се опитва да спре протестите на фермерите, алармират от Асоциацията на зърнопроизводителите. Председателят на асоциацията Илия Проданов обясни пред БНР, че на много места кметове и полиция отказват да издадат разрешения за планираните на 6 февруари протести, като се аргументират с грипната епидемия.

„Вече от няколко места колегите ми се обаждат, че са отишли да си пуснат заявленията за вторник по общините и по районните управления на полицията и казват, че било епидемиологична обстановка и не можело да се провежда протест в това време и не ни дават разрешение за протест към момента, което е абсурд, защото първо, че ние сме навън“, каза Проданов, който е известен зърнопроизводител от Бургаска област.

„Виждате в Европа как протестират хората. Ние като нормални граждани искаме да си упражним демократичното право на протест и отиваме да си пуснем заявленията. Създават напрежение, от което в момента никой няма нужда. Това няма да ни спре да си направим протеста“, обясни Проданов.

Зърнопроизводителите настояват държавата да ги компенсира с 500 млн.лева заради допуснатия внос от Украйна, който по думите им съсипвал българското производство. Те искат субсидия за дка.

До 10 000 декара да се получат 20 лева на декар. От 10 до 20 000 декара стопанствата да получат за първите десет 10 000 по 20 лева, а за още над 10 000 -10 лева.

За тези с над 20 000 декара да получат само за площите си до 10 000 декара, а собствениците на над 20 000 декара площи да не получат подпомагане, искат от асоциацията.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ