Альоша осъмна с надписи „убийци” и „събаряй”

Screenshot 2024-02-03 at 12.35.05

Паметникът на Альоша осъмна надраскан с червени надписи. Те гласят „Убийци” и „събаряй” и „червена паплЪч”.

Това се случва дни, след като на Бунарджика бе организиран флашмоб в памет на жертвите на комунистическия режим у нас. Участниците в събитието тогава поставиха табела , която гласеше ,чемонумента символизира тези, които „окупираха България, избиха и репресираха нейната интелигенция и я превърнаха от модерна европейска държава в изостаналасъветска провинция“. Табелата , обаче е изхвърлена на скалите под паметника. Междувременно други противници на монумента са поставили надписи, които ще останат ,докато небъдат почистени.

Както и съдбата на паметника, така и този вид протест разделиха пловдивчани. Според едни, надписът е на място и властите трябва да се вслушат в него , а според други това е просто вандалска проява и по-никакъв начин няма да подобри градската среда. Мнозина обаче настояват в райнона на монумента да бъде поставена постоянна табела, която да съдържа обективни факти от историята на страната.

Това не е първата протестна акция в града във връзка с паметника, като пловдивчани се бяха събрали и в защита на монумента пред общинския съвет под тепетата. Към момента градските власти не приоритизират бутането на паметника. Като кметът Костадин Димитров заяви, че първо ще се занимае с по-належащи проблеми на града.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ