Ново 20: Сделка за над 1 млн. долара с трансфер на Карлос Насар подпалила скандалите в щангите?!

payimage-586206

Излезе нова версия за причините, породили големите скандали във вдигането на тежести у нас.

Неосъществена сделка за над 1 милион долара с трансфер на щангиста ни Карлос Насар в Бахрейн е подпалила скандалите в щангите.

Това се говори в кулоарите на Федерацията по вдигане на тежести, където в момента се вихрят афери с подкупи и злоупотреби. 13 клуба вече поискаха нови избори и оставка на шефа на щангите Ариф Маджид, който е и обвиняван и затова, че пръснал над 200 000 лева държавни спортни пари, дадени на федерацията, за лични нужди.

Твърди се, че скандалът почва през миналия юни, когато Ариф Маджид отива на международно състезание в кубинската столица Хавана, макар и там да няма българско участие. По-важна му била срещата с Ешак Ебрахим Ешак, президент на Федерацията по щанги на Бахрейн.

Двамата трябвало да договарят начина, по който най-добрият ни тежкоатлет Карлос Насар да бъде продаден от България в островното кралство в Персийския залив. Според мълвата цената щяла да надхвърли 1 милион долара. Срещу тях Насар трябвало да вдига за Бахрейн на световното първенство, което ще е през декември в тамошната столица Манама.

Въпросният шампионат се явява първото подобно международно спортно събитие въобще, което ще се организира на територията на архипелага в Персийския залив. Тъй като Бахрейн няма състезатели от световна класа, шансовете за златен медал са пренебрежително малки. Но ако купят Насар, поне една шампионска титла им е в кърпа вързана.

Срещата на Маджид с 4-членната делегация от Бахрейн се провела на 13 юни в Хавана. Интересното е, че шефът на българските щанги замитал тайно за Куба, без знанието на никой от управата, но на разноски на федерацията с билет от близо 5000 лева. Според слуховете двамата с Ешак се договорили за трансфера, който трябвало да стане веднага след олимпийските игри в Париж през август. Оставало само да се парафира сделката.

След завръщането си в София Ариф Маджид разказал на треньора на националния отбор Иван Иванов какъв алъш-вериш се пече за Насар. Само че накрая двамата се скарали.

Няколко месеца по-късно, в края на декември, гръмна скандалът с подкупите в щангите. По жалба на Ариф Маджид бяха арестувани Иван Иванов и синът му, който носи същото име. Според обвиненията Иванов получил от сириеца 60 000 лева в белязани банкноти, които да предадат на високопоставени лица в спортното министерство, сред които дори зам-министърката на спорта. В ролята на куфарчето трябвало да влезе Иванов-младши, който работи като експерт във ведомството.

Маджид на свой ред се оказа обвинен, че прахосал за лични нужди над 200 000 лева от парите на федерацията. Става въпрос за средства, които са от държавната субсидия и подлежат на отчет пред спортното министерство, пише Уикенд.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ