Премиерът Денков: Няма основание за протести! Исканата оставка на Вътев е политическа

payimage-606667

Няма никакви основания за протестите на земеделците. Неслучайно се организират преди предстоящата ротация на кабинета. Очакваме да продължим диалога със зърнопроизводителите, за да уточним текста и да подпишем новия меморандум за съвместни действия, съгласуван с тях. Това заяви Николай Денков на съвместен брифинг с министърът на земеделието и храните Кирил Вътев в Министерския съвет.

„Подаването на годишна данъчна декларация е задължение за всеки бизнес. Нежеланието на зърнопроизводителите да докажат загубите си за 2023 г. е необяснимо, за да се възползват от предложението на кабинета за допълнителна финансова подкрепа”, допълни Денков.

Той каза още, че правителството не може да подпомага зърнопроизводители, които е възможно да се окажат на печалба през 2023 г. „Това противоречи на икономическата логика, на правилата и на правата и интересите на останалите хора в страната”, категоричен бе премиерът.

Министър-председателят обяви, че данни на НАП сочат, че зърнопроизводството е сред най-печелившите сектори през последните години. „Земеделските стопани са получили общо над 3 млрд. лв. през 2023 г. европейско и национално финансиране по различни програми и мерки”.

Денков уточни, че в дискусия със земеделските производители са набелязани редица промени в законите.

„Исканията за оставката на министър Вътев очевидно са политически. Тъй като документите, които бяха показани, аз прочетох декларацията, която те са представили, са несъстоятелни”.

„Протестиращите не предявиха никакви конкретни и ясни искания. Те дойдоха и поискаха оставката ми, но аз им отговорих, че ако премиерът и вицепремиерът ми я поискат, ще я подам с облекчение. Ако ли не, ще продължа, както досега“, каза министърът на земеделието и храните Кирил Вътев.

По думите му твърденията за неизплатени помощи са неверни и лесно доказуеми. „Ставките, които са изчислени в министерството и по които екипът на ведомството работи от 2 януари, когато се поискаха допълнителни средства по украинската помощ, са вследствие на почти преструктуриран бюджет на министерството. Извадили сме максимума, който е възможно да бъде изваден“, подчерта земеделският министър.

Той допълни, че от 2 януари, без почивен ден, тази работа в министерството не е престанала – намерени са пари за плодове и зеленчуци, за животновъдство, съответно и за зърнопроизводство.

По думите на министър Кирил Вътев протестиращите днес говорят за разделение, което той е направил, докато неговата цел е да ги събере. „Те също ще се облагодетелстват от вчерашните решения“, посочи Вътев.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ