Протестите на земеделците режисирани? Министър ги плаши с проверки: Ще ви следим стриктно

георги гвоздейков

Правителството прави това, което е полезно за държавата и ще е в помощ на фермерите. Как се режисира този процес не искам да коментирам. Така транспортният министър Георги Гвоздейков коментира в ефира бТВ протестите на земеделците, които се канят да блокират 80 точки в цялата страна с тежка техника.

„Ще следим стриктно закона и ще следим да не се случат ексцесии, затрудняване на движението. Имаме готовност мобилните екипи да излязат на терен и да си свършат работата“, добави той.

На въпроса за какво се правят проверки министърът отговори, че тези превозни средства (б.а. на протестиращите вероятно) се контролират за техническа неизправност и т.н. И дали имат право да са на съответните пътни отсечки, добави водещият Виктор Николаев, а гостът потвърди.

Обстановката е много сложна и темата за връзката между политическата картина и предстоящата ротация е като тънък лед, каза министърът и след като водещата Мария Цънцарова го пита защо е толкова плах в коментара си, добави, че това, което се случва се влияе от геополитиката. Според мен ще ви номинират за външен министър след ротацията. Толкова дипломатично ни отговаряте, възкликна пък тя.

„Искането на земеделците е за подпомагане с финансова помощ от държавата, но всяко едно такова действия трябва да има рамки, и то законосъобразно. Води се диалог и мисля, че има решение, което е предложено на бранша. Въпрос на време е днес дали то ще бъде прието от браншна, и дали ще има съгласие за вид подпомагане към този бранш, коментира Гвозейков.

На въпрос къде е по-силно влиянието на на председателя на ПГ на ДПС Делян Пеевски – в правителството, или сред фермерите, той отговори, че няма представа.

По темата за медицинския хеликоптер той посочи, че такива каузи трябва да обединяват, а не да разделят обществото. „Как никой не видя, че България най-накрая направи стъпки за спасяването на човешки животи? Как никой не видя, че ние започваме вече с упорити и силни крачки да вървим към Европа и да изравняваме стандарта с тях? Как никой не видях, че България закупува осем хеликоптера, за да изгради системата за спешна помощ?“, попита министърът.

Той коментира, че всеки един хеликоптер може да има лебедка, но не е било необходимо. А за да я използваш, трябва да има одобрени процедури.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ