Кошмарно време удря България до дни: Февруарската пролет свършва

1993787

След необичайно топлата седмица, на която вече сме свидетели, началото на следващата седмица, идва ред на валежи и дори гръмотевични бури над Южна и Централна България. Причината е, че през нашата страна ще премине средиземноморски циклони, уточнява синоптикът Имре Дузмат от Meteo Balkans („Метео Балканс“).

Преди този циклони ни очаква и фьонова обстановка в петък. Очакваме силни южни ветрове, като на изолирани места, особено северно от планинските склонове. Очакваните пориви на вятъра ще достигнат до 80-100 км/час.

Влошаване на времето се очаква към 12-ти февруари, но валежите ще са от дъжд и ще са типични за април. Дори са възможни и гръмотевични бури над Рило-Родобският масиви. Регионалните модели, дори прогнозират, че валежите ще са значителни по количества.

Очакваме и понижение на температурите към средата на следващата седмица, а с понижението валежите над Предбалкана и по високите полета от Западна България, дори ще преминат в сняг.

Глобалният модел – GFS, дори започна да прогнозира сериозно захлаждане над Скандинавските страни към 20-21 февруари, но вероятността това захлаждане да се реализира е под 30%.

Причината за тази несигурност е очакваното стратосферно затопляне, но дори и детерминистичните модели и няколко членове на ансамблите им е трудно да прогнозират, точно как ще се разиграе тази циркулация.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ