Първи думи на Желязков след смъртоносната заплаха: Украйна и Европа не заслужават тази съдба

росен желязков

Председателят на парламента Росен Желязков и водената от него делегация в Киев вече са напуснали бомбоубежището.

В цяла Украйна тази сутрин беше обявена тревога за опасност от въздушна атака. Украинските отбранителни системи са отблъснали руско ракетно нападение срещу Киев, съобщи кметът Виталий Кличко. Украинските военновъздушните сили предупредиха в Телеграм за опасност от руски ракетни удари.

Сирените за въздушна тревога се задействат около 6.00 часа сутринта. До момента са усетени две силни експлозия. Около 7.00 часа е имало руски атаки. Малко след прякото включване на специалния екип на БНТ в новините за 8.00 часа отново е имало взривове. До момента има трима ранени.

Поразен е електропровод и части от Киев са без електричество на левия бряг, предимно на река Днепър.

Атаки е имало и в други части на Украйна. По информация на нашите дипломати в посолството на България, непосредствено до сградата на дипломатическата мисия на страната ни, е поразен жилищен блок.

Цялата българска делегация, начело с председателя на НС Росен Желязков, цяла сутрин се е намирала в бомбоубежище заедно с деца и семейства – гости на хотела, в който те са отседнали, предава БНТ.

„Чуха се сирени и разбира се по протокол всички заедно слязохме в бомбоубежището. Доколкото знаем са успешно неутрализирани от системите за противовъздушна отбрана. Но това, което много силно впечатление на всички нас направи, бяха децата в бомбоубежището. Четири, пет годишни деца, които спокойно и търпеливо стоят и изчакват заедно с родителите си да отмине въздушната тревога. Но тези деца в последните две години – това е тяхното ежедневие. Тяхното детство е белязано от тези ежедневни и еженощни тревоги. Не знам тези деца какво ще си спомнят, но със сигурност това ще остави траен отпечатък. Украйна не заслужава тази съдба, Европа не заслужава тази съдба, затова трябва отговорът да бъде ясен и категоричен“, каза Росен Желязков.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ