Актьорът Ивайло Захариев безкомпромисен: Ще съдя БНТ до дупка заради „Под прикритие“!

под прикритие

„Не съм се изразил чак толкова брутално – че продължението на сериала „Под прикритие“ е „възкресяване на мумия“. Въпросът е по какъв начин се съживява този проект.“ Това каза за „България Днес“ Ивайло Захариев. Актьорът нашумя с ролята си на доброто ченге Мартин в култовата поредица, стартирала през далечната 2011 г., но няма да участва в „Под прикритие 2.0.“, чиито снимки започват всеки момент.

Захариев реагира много емоционално на всичко, свързано със сериала, защото още миналата година той влезе в съдебен спор с БНТ, която е продуцент на „Под прикритие“, за неизплатени според предявения от него иск за авторски права към националната медия.

„Когато „съживяването“ се прави по начин, сякаш да се разрови намерено имане, това ме накара да го наричам „мумия“, както навремето пирамидите са ги ограбвали, без да разбират какво правят. И по такъв начин се опитват да съживят мумия, когато държат авторите на това творчество настрани“, смята един от секссимволите на родното кино.

„Делото ми с БНТ продължава. става въпрос, че аз и другите автори, независимо дали са сценаристи, режисьори, оператори, и всички актьори изобщо, които държим авторските права, смятаме, че отчетът, който БНТ прави, не е реалистичен. И пари, които се дължат на всички автори, защото те са техни, БНТ прибира за себе си поради завои в закона, които успя да намери. Но Законът за авторското право е наложен от европейската директива и трябва да се спази“, обяснява същността на финансовите си претенции към „Сан Стефано“ 29 популярният актьор.

Ивайло Захариев е категоричен, че „БНТ в момента се възползва от чужди пари“. „Започването на нов сезон на „Под прикритие“ е възползване от чуждо авторство. Все едно, както има „Под игото“, някой да хване да напише „Под игото 2″, но без да се допита въобще до автора“, казва още звездата от „Под прикритие 1.0“.

Той отрече да е получавал пари от Китай, където популярната тв поредица бе продадена малко след премиерата му у нас. „Причината е, че всичко минава през БНТ. Те създадоха проблем, защото не искаха да дадат своите отчети на съда. Съдът ги беше изискал седем пъти и чак тогава те разбраха какво се иска от тях. И от тези отчети се разбира, че изплащанията на авторските права не са били коректни“, твърди Захариев.

По думите му той продължавал делото на втора инстанция. „Ще отида на трета, и на пета, ще стигна и до международен съд, но не мога да се съглася с тази несправедливост и няма да се откажа“, зарече се да съди БНТ до „победен край“ топактьорът.

Любимият на хиляди българи киногерой обаче подчертава, че от естетическа и професионална гледна точка няма никакви противоречия и несъгласия със създателите на „Под прикритие 2.0“. „Аз ценя високо качествата на режисьора Виктор Божинов, на Мариан Вълев и на Михаил Билалов като актьори, не се съмнявам, че Слави Ангелов ще даде прекрасни съвети като консултант… Самият творчески екип на сериала е на изключително високо ниво и няма никакво съмнение, че ще справят. Но лично аз и колегите сценаристи като Георги Иванов говорят всъщност за това какво е правилно. И тук продуцентът, в случая БНТ, не действа правилно. Повтарям, че проблемът не е в екипа. Това е един добър екип. Въпросът е, че не се прави по този начин. Затова аз заставам в подкрепа на сценаристите. Проблемът е в БНТ, а не в творците“, сигурен е известният актьор.

Ивайло Захариев не отхвърли и твърденията, появили се още в началото на излъчването на сериала, че е основан на реална история. „Няма да се изненадам, ако част от нещата, за които разказва сериалът, са се случили в действителността. Защото в престъпния свят може да не са добри, но са добри в измислянето на сюжети как да припечелят незаконно. И особено с консултанти като Слави Ангелов, които да го преведат на филмов език“, допуска екранният Мартин.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ