Политолог: Бутафорен патриотизъм! Радев има 2 лица. Надява се да повтори успеха на ПП

payimage-604041

Нагласата за нова партия е налице в последните няколко години, свързана е с генералното разочарование от политиката. При Радев е по-необичайно, защото той и кръгът около него не правят разликата, че авторитетът на президентската институция не се прехвърля към личността. Това коментира в интервю за „24 часа“ политологът Емил Соколов.

„Разбрахме, че са регистрирали марката “Трети март”, но по същия начин беше регистрирано и “Отровното трио”. Това не е първият проект – имаше “Левицата”, Стефан Янев, Мая Манолова, “Продължаваме промяната”. Допреди 1 години казваха, че ПП дължи всичко на Румен Радев, който ги е създал, а сега започнаха да отричат връзка с него. Много проекти са обвързвани с президента. Много от тях имаха слаби резултати. “Левицата” имат тук-там общински съветници, „Български възход“ загина, а Мая Манолова, освен да пуска видеа в тик-ток, не знам какво друго прави. За “Трети март” като проект за партия освен Весела Лечева не съм убеден кои са лицата. Гълъб Донев може би. И двамата нямат този заряд, който би могъл да изстреля една нова партия напред“, добави той.

Според него, Радев се надява да повтори успеха на “Продължаваме промяната”.

„Радев имаше харизма, но това беше през 2020 г., когато бяха протестите. Именно заради тях бе преизбран за втори мандат и спечели симпатии в широк кръг сънародници. Заради някои свои действия впоследствие понесе репутационни щети и далеч не е на нивото от 2020 – 2021 г. Г-н Радев има две лица – от една страна, е твърдата риторика за Русия в България. От друга, като отиде в Европа, се преобразява на натовец, европеец. Нещо подобно очакваме от такава партия – във вътрешната политика да се заиграва с проруски сантименти, издигайки знамена като на Рожен, бутафорен патриотизъм. А във външната да държи проевропейски наратив“, коментира още Емил Соколов.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ