„Хората са в Космоса, ние нямаме дори улично осветление“: Родното село на Стамболийски бедства

жители пазарджишко

Жителите на пазарджишкото село Славовица вече втора седмица живеят без улично осветление. Според кмета на селото решението е в ръцете на общината, тъй като той няма собствен бюджет. Славовица е родното място на министър-председателя на България в периода от 1919 до 1923 г. – Александър Стамболийски. Село със славно минало, но за съжаление, обезлюдяващо се. Днес там постоянно живеят предимно възрастни хора, които са оставени и без улично осветление, предава Bulgaria On Air.

„Ставаме, в 06:00 ч. тръгваме за работа, но не можеш да видиш абсолютно нищо“, сподели жителка на селото.

„Вечерно време ме е страх да замръкна. Сам човек съм. Преди и боклукът не ни се изхвърляше на време“, оплака се друга местна.

„Сутрин като вървим на работа и вечер като се прибираме, светим си телефоните. Има кучета по улиците, но не можем ги видим. Страх ни е да не ни нападнат. Много ни е трудно, никой не обръща внимание. Хората се качиха в Kосмоса, изкуствен интелект се създаде, ние тук не можем да вържем две жици, за да дойде ток“, възмути се още тя.

Кметът на Славовица признава за проблема, но неговото решение зависи изцяло от Община Септември. Той твърди, че преди 10 дни е сигнализирал за липсата на осветление.

„На 1 започнах с докладните записки до кмета г-жа Рачева. Подадох първа докладна записка – никакъв отговор, никаква реакция от общината. Междувременно звънях и на 112 два пъти“, поясни Веселин Вресков.

Напрежението назрява допълнително, когато изненадващо отива на място общински съветник, който влиза в трафопоста и собственоръчно пуска пуска осветлението само на част от селото. И всичко това е показано в социалните мрежи.

„Като общински съветник, ще сигнализирам Инспекция по труда да извърши проверка на лицето, което бръкна в таблото. На какво основание го е направило, има ли документ, сертифицирано лице, оторизирано ли е да работи?“, категорична бе Иванка Кърджийска.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ