Лекарски асистенти и фелдшери заплашват с протест в Пловдив и други градове

Screenshot 2024-02-12 at 11.04.23

Лекарски асистенти и фелдшери се готвят да излязат на протест в Пловдив. Освен в града под тепетата демонстрацията се планира да бъде извършена в цялата страна, а повод за нея е неизпълнено предизборно обещание на управляващите за внасяне и гласуване на законопроект за самостоятелна съсловна организация на лекарските асистенти/фелдшери.

Управителния съвет на „Български съюз на лекарските асистенти и фелдшерите” разпространи и позиция в която е посочено, че от началото на мандата на настоящото правителство, Българският съюз на лекарските асистенти и фелдшерите настояват за срещи и коректност в отношението на народните представители към съсловието им, и уточняват, че за пореден път срещат пренебрежение и незаинтересованост към колегите им и тяхната необходимост от спешна и адекватна интеграция в здравната ни система и демократична възможност за създаване на своя отделна съсловна организация.

Ако до 19 февруари управляващите не предприемат необходимите действия в отговор на позицията им, ще бъде организиран национален протест.

Позицията им вижте тук:

/Публикуваме текста без редакторска намеса/

„През изминалите месеци науправление на не-коалицията, ние от УС на БСЛАФ писахме писма, напомняхме и всячески търсихме контакт с управляващите, но почтеността и лоялността останаха само предизборни обещания. Игнорирайки ни като професионалисти, въпреки безпрецедентния кадрови проблем в здравеопазването, политиците, дошли на власт с нашите гласове и усилия, потъпкаха надеждата ни за промяна и загърбиха проблемите на избирателите си.

Ние, лекарските асистенти/фелдшери, практикуващи в ЦСМП и ФСМП, в учебните, социалните и здравни заведения, в структурите на МВР и на Министерство на правосъдието, сме жертва на двоен стандарт и въпреки че сме на предния фронт, сме мачкани, унижавани, игнорирани и тормозени. Без реална представителност, без саморегулация на професията, без самоуправление и самоконтрол – права които би трябвало да имаме както всички други медицински професии със съсловни организации.

Законопроектът за отделна съсловна организация, уреждащ всичко това, умишлено се неглижира от политиците. Обещанията за почтеност и справедливост останаха далеч назад, за предизборна консумация!

БСЛАФ, като единствената професионално-съсловна организация на лекарски асистенти/фелдшери – наследник на първата в България медицинска професионална организация „Благодеяние” от 1883 г., е тази, която в годините съхрани професионалната същност на медицинската професия “Лекарски асистент/фелдшер”. На свое заседание проведено на 03.02.2022 г., Управителният съвет на „Българският съюз на лекарските асистенти и фелдшерите”, взе решение да информира и алармира обществото за абдикацията на управляващите от проблемите на съсловието ни.

Не желаем България да е на дъното във всички здравни европейски и световни класации поради липса на качествено здравеопазване!

Не искаме финансови облаги. Настояваме за справедливост!
Настояваме за отделна професионално-съсловна организация за лекарските асистенти/фелдшерите!

Оставаме с надежда, че до 19.02.2024 г. господата и дамите политици от управляващата не-коалиция ще предприемат необходимите действия в отговор на позицията ни.

При липса на такива, УС на БСЛАФ ще бъде принуден да призове колегите си от страната, практикуващи в ЦСМП, училища, социални заведения, ведомства, практикуващи с ОПЛ, структури на МВР и Министерство на правосъдието, на национален протест.

Протестът ще се провежда с преустановяване на работа, пред центровете за спешна медицинска помощ и техните филиали, както и с демонстрации пред Народно събрание.

Позицията, подписана от Председателя на БСЛАФ е адресирана до Президента, Премиера, Председателя на НС, министъра на здравеопазването, Председателя на ПК по здравеопазване и е изпратена до медиите”.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ