Какво се готви срещу Николай Денков? Почерня от полиция пред Министерски съвет

1-17-1280x951

26 земеделски организации, които не преговарят с правителството, в 11 ч., започнаха протест пред Министерския съвет, за да искат оставката на министъра на земеделието Кирил Вътев.

Тези организации се противопоставиха на съмненията за тяхната легитимност с аргумента, че съществуват от 20 години и дават работа на 300 000 души.

Протестиращите искат да се удвои помощта за секторите „мляко“, „плодове“ и „зеленчуци“, да отпадне таванът на „украинската помощ“, да отпаднат данъците върху субсидиите, да се промени стратегическият план, да отпаднат някои от административните тежести върху земеделците.

Лидерът на една от организациите в инициативния комитет заяви пред БНР, че „този път протестът няма да бъде мирен“ и, ако не бъдат чути, недоволството ще продължи на 25 пътни възела в страната.

Снощи част от бранша сключи споразумение с правителството.

Продължаващите протестите земеделците са категорични, че осигуряването едва на 150 милиона лева за подпомагане на секторите „Плодове“, „Зеленчуци“ и „Животновъдство“ е крайно недостатъчно. Едно от основните искания на представителите на аграрния бранш е да се поемат писмени гаранции и да се осигури финансиране от страна на властта за незабавно изплащане на държавната помощ по отношение на чувствителните сектори в пълния финансов размер, в който тя беше изплатена през 2022 г. и 2023 г., както и да бъде приета национална позиция таванът по тази помощ да бъде увеличен двойно.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ