Сарафов пред ВСС: Прокурори, които разследват Нотариуса са получили патрон и кръст от клонки

payimage-612303

В неделя на 11 февруари до мен бяха пуснати доклади, че двама от прокурорите от СГП, са получили заплахи за живота си. Единият е получил патрон в пощенската си кутия, другият, който е жена, е намерила кръст от клонки пред входната си врата. Това съобщи главният прокурор Борислав Сарафов пред ВСС. Той изпраща доклада на министър Атанас Славов, за да им бъде осигурена защита. Славов също присъства на заседанието, предава 24 часа.

Според Сарафов заплахите били по някакъв начин свързани с разследването.

На заседанието са осем от членовете на Съдийската колегия. Отсъстват Боян Магдалинчев Драгомир Кояджиков, Стефан Гроздев, шефът на ВАС Георги Чолаков. В началото стана ясно, че всичките са в отпуск. Така заседанието е на ръба на кворума.

Съдия Владислава Цариградска, която обяви, че е била заплашвана от Мартин Божанов, по прякор Нотариуса, също присъства на заседанието, както и Николай Стайков от Антикорупционния фонд.

Шефката на ВКС Галина Захорова попита Сарафов какво може да каже за частните клубове.

Той обясни, че с цел изясняване на ситуацията около тях още на 6 февруари наредил на дирекция „Информационно обслужване“ в прокуратурата да направи справка за преписките срещу Божанов. До края на месеца трябвало да се направи обобщена информация кои са прекратени и кои може да бъдат възстановени. Също така започнала ревизия на Софийската районна прокуратура. Това можело да се направи в рамките на неговата компетентност.

Сарафов обясни, че не бил запознат с досъдебното производство в СГП, което разследва престъпната схема на убития Мартин Божанов-Нотариуса. Той се позова и на конституцията, която не му позволява да се интересува от делото.

„Разбирам, че в настоящия момент не разполагате с информация за честни клубове, магистратско влияние, за съмнителни контакти между съдии и лица с тежки репутационни щети“, попита Галина Захарова.

„Към настоящия момент не разполагам с подобна информация. Ако в рамките на досъдебното производство се установят подобни факти, бих помолил колегите да ми ги кажат, за да ги представя с доклад до ВСС. Всяко едно име, което бих споменал, ще почива на слухове и догадки. Не е момента сега да се провежда лов на вещици“, каза Сарафов. Той уточни, че познава съдия Цветко Лазаров от повече от 20 години. Това е един от съдиите, върху които е упражнен натиск.

Атанаска Дишева спомена за десетки разрешения за СРС-та спрямо магистрати, но нямало данни за образувани досъдебни производства.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ